Кияни можуть безкоштовно отримувати реабілітаційні послуги в 38 комунальних медзакладах

Кияни можуть безкоштовно отримувати реабілітаційні послуги в 38 комунальних медзакладах

Укрінформ
У Києві 38 комунальних медичних закладів цього року уклали договір із Національною службою здоров’я України щодо надання послуг реабілітаційної допомоги дорослим і дітям.

Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, передає Укрінформ. 

«У Києві 38 комунальних медичних закладів цього року заключили договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо надання послуг реабілітаційної допомоги дорослим і дітям. Загальна сума фінансування НСЗУ за цією статтею видатків у 2023-му становить для них понад 400 000 000 гривень. При цьому передбачено як стаціонарні, так і амбулаторні види медичної реабілітації», - зазначила Гінзбург. 

Вона нагадала, що із впровадженням медичної реформи заклади отримали право самостійно визначатися з видами медичної допомоги, надання яких дозволяє наявна матеріально-технічна база та кадровий потенціал. А Національна служба здоров’я виділяє їм фінансування після перевірки цих критеріїв на відповідність визначеним державою умовам.

Читайте також: В Україні запустили кампанію щодо необхідності піклування про ментальне здоров’я

З переліком комунальних медзакладів, які безкоштовно надають реабілітаційні послуги, можна ознайомитись на сайті КМДА.

«Усього серед комунальних медзакладів 17 надавачів стаціонарних реабілітаційних послуг та 38 – амбулаторних. Адже деякі лікарні пропонують обидва типи допомоги одночасно. Звісно, йдеться як про дорослу, так і про дитячу реабілітацію», – зауважила Гінзбург.

Зазначається, що з потрібним конкретному пацієнтові напрямом реабілітації – відновлення через хворобу серця, судинно-мозкову, перенесену травму чи інше – визначається лікар. Він і дає направлення.

Окремо вона наголосила на тому, що всі без винятку реабілітаційні послуги в рамках підписаних із Національною службою здоров’я пакетів – безкоштовні. І додала, що звернутися за таким видом відновлювальної допомоги та отримати її на безоплатній основі можна тільки за електронним направленням лікаря.

Читайте також: МОЗ впроваджує в систему реабілітації міжнародну класифікацію

«Тож у киян, які потребують медичної реабілітації за станом здоров’я, є сьогодні і можливості, і вибір. А серед закладів має скластися здорова конкуренція, адже фінансування нині «йде за пацієнтом», і саме від обсягів грошових надходжень залежить заробітна плата медиків, скільки медустанова зможе вкладати у подальший розвиток та багато інших чинників. Особливо зважаючи на те, що цього року було додатково збільшено тариф за послуги з реабілітації, тож має бути підвищено і якість», – сказала Гінзбург.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні розширили перелік категорій громадян, яким надаватимуть реабілітаційні послуги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-