МКІП готує відповіді на запити УПЦ (МП)

МКІП готує відповіді на запити УПЦ (МП)

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики планує цього тижня віддати відповідь на запит представників УПЦ МП про результати роботи Міжвідомчої робочої групи.

Про це повідомила в коментарі кореспонденту Укрінформу керівниця юридичної служби МКІП Олена Земляна.

«Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», за погодженням з МКІП, попередив УПЦ (МП) щодо припинення договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями і майном, що є державною власністю, на підставі пункту 8.1 через недотримання умов договору про цільове використання майна або утримання його у належному стані. На тому тижні до МКІП надійшов запит від представників УПЦ (МП) про надання висновків Міжвідомчої робочої групи , які стали підставою для одностороннього розірвання договору з боку заповідника. МКІП планує цього тижня надати відповідь на цей запит», - розповіла вона.

Водночас Земляна підкреслила, що Міжвідомча група утворена постановою Кабінету Міністрів, і у цій ситуації розпорядником інформації є не лише МКІП. Тому відомості у відповіді будуть надані лише ті, розпорядником яких є міністерство.

Читайте також: Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України.

За словами представниці МКІП, минулого тижня Заповідник «Києво-Печерська лавра» також отримав запит про підстави розірвання договору. Вона зазначила, що установа вже працює над складанням відповіді. За законом, у заповідника є 30 днів на підготовку відповіді, але Земляна запевнила, що зволікати з вирішенням питання не будуть.

Як повідомлялося, сьогодні до Офісу Президента прийшли представники Священного синоду УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм. Метою візиту вони назвали «налагодження державно-церковного діалогу». За словами представників синоду, вони не отримували від МКІП документів на підтвердження підстав для розірвання договору на користування монастирем споруд Лаври.

Читайте також: 9 фейків щодо Лаври

Договір про оренду приміщень Києво-Печерської Лаври укладали УПЦ (МП) та заповідник. Підставою для його розірвання в односторонньому порядку є пункт 8.1. Згідно з ним, у разі нецільового використання майна або утримання його в неналежному стані заповідник може розривати договір.

На підставі висновків Міжвідомчої робочої групи 10 березня заповідник повідомив Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру УПЦ (МП) про необхідність звільнити державні споруди до 29 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-