Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Обережно, вітаміни! Розвінчуємо міфи про авітаміноз

Обережно, вітаміни! Розвінчуємо міфи про авітаміноз

Блоги
Укрінформ
Надлишок вітаміну С або кальцію може спричинити діарею та біль у шлунку, а деяких інших  - викликати рак! Не бавтеся ними навздогад.

Обожнюю ситуації, коли в коментарі пацієнта після запису на прийом з’являється щось на кшталт «консультація з приводу прийому вітамінів». Бо я ж імунолог! І точно знаю, яке буде запитання.

«Лікарю, які вітаміни приймати, щоб зміцнювати імунітет? Ми вже багато пробували, а імунітет нульовий!» Якщо це вже не перше питання і часу замало – використовую метафору.

Вітаміни для імунітету – як  паски безпеки в вашому автомобілі. Рятують життя, але небезпечні ситуації саме з їхньою участю виникають вкрай рідко. Чому?

Тому що наш розумний організм має запаси вітамінів. І не на один-два тижні, а на пару - трійку місяців! Якщо з їжею не надходить певна кількість – за допомогою біохімічних процесів вітаміни «дістаються» з різних джерел.

«А як же зима? Всі знають, що після зими буває авітаміноз!» Так, запаси вітамінів можуть трохи танути, але людина відчуває себе достатньо бадьоро. А ось втомлюємося ми більше емоційно. Навкруги – сіра зима, холодно, брудно, мокрі ноги, хворі люди, їжа позбавлена барв та розмаїття смаків. Але хіба це має стосунок до вітамінів? Тільки до одного – вітаміну D! Він утворюється в шкірі під впливом сонячних променів. А наша шкіра взимку схована від сонечка. І це спільна проблема для багатьох людей. Навіть африканці мають проблему з синтезом вітаміну D, незважаючи на теплий клімат і оголеність! Чому? Їх шкіра пружніша та темніша, це захист від некорисних променів. Але через таку шкіру і корисні промені не проходять! Саме за їх допомогою утворюється вітамін D. Тому й у африканців, і у нас є дефіцит цього важливого вітаміну. Саме його ми радимо приймати цілорічно – і дітям, і дорослим. Причому доза може бути різною. Гарний лікар знає, що серед людей багато генетично резистентних до прийому таблетованих або рідких форм вітаміну D. Тому з дозуванням треба визначатися разом з лікарем. Переважній більшості вистачить 1 000  М0 за добу (і дорослим, і діткам), а комусь, можливо, потрібно і більше! От для того лікар і потрібен. Якщо підбирати дозування самостійно – тривалий прийом занадто великої кількості вітаміну D може призвести до накопичення кальцію в організмі, що може викликати гіперкальціємією. Гіперкальціємія може послабити кістки та пошкодити серце та нирки.

Ви можете заперечити: «А куди ж подівся дефіцит вітамінів, який знали наші дідусі й бабусі? Раніше був на весні авітаміноз? Був! А зараз все вирощується в теплицях на гідропоніці та на штучному грунті. Де взятися вітамінам?» І навіть наводять цифри, які відображають кількість вітамінів раніше і зараз. Слушне питання, але… Як одні технології позбавляють нас вітамінів, так інші технології – їх зберігають. Наприклад, швидке (шокове) заморожування при – 25 С. Зберігаються всі вітаміни в продуктах, якщо приготувати їх в пароварці або додати вже до готової страви, не розморожуючи. А деякі продукти для збільшення в них вітамінів та мінералів треба обов’язково приготувати! Це шпинат, томати, гриби, морква, капуста, буряк, картопля «в мундирі», броколі.      

Тому зараз будь-який лікар, який цікавиться наукою, не буде поспішати призначати вам вітаміни.

Насправді, призначення вітамінів іноді може бути небезпечним. Оскільки вітамінні та мінеральні добавки доступні без рецепта, людям можна пробачити припущення, що вони безпечні в будь-якому дозуванні.

Однак великі дози деяких вітамінів можуть перешкодити тонко налаштованим системам організму. Занадто багато вітаміну С може перешкоджати здатності організму засвоювати мідь, яка нам необхідна. До речі, вітамін С не позбавить вас інфекцій. Хіба що зробить трохи меншою тривалість захворювань, які вони спричиняють. Крім того, 

Також  вчені проаналізували дані 77 000 людей і зробили висновок, що через вживання вітаміну B12 ризик розвитку раку легень зріс на 30%, а через вживання B6 - на 40%. «У чоловіків, які приймали понад 55 мікрограмів вітаміну В12 на добу, ризик виникнення раку легень був на 98 відсотків вищим, ніж у чоловіків, які не приймали вітаміни групи B. Високі дози антиоксидантів (включно вітамін А) можуть завдати більше шкоди, ніж користі. І про це я можу розповідати ще довго, але насправді все одно всіх цікавіть питання: так треба чи не треба?

Окрім вітаміну Д без спеціальної рекомендації лікаря – не треба! Якщо у вас є хронічне захворювання, ви постійно приймаєте ліки – лікар може порадити, як компенсувати їх негативний вплив, але це буває потрібно вкрай рідко.

Щодо інших категорій, то Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC) радить жінкам дітородного віку приймати добавки фолієвої кислоти.

Ось і все.

А чому ж так багато людей приймають вітаміни та БАДИ? Бо дуже хочуть до казочки, де майже всі захворювання можна вилікувати або профілактувати чарівною пігулкою. Бо існує індустрія, яка заробляє на цьому бажанні, індустрія, в якій крутяться шалені гроші. Ваші гроші.

Ще раз скажу: більшість корисних речовин ми отримуємо з їжі, зовсім не екзотичної. Навіть монотонний, одноманітний раціон може містити достатньо вітамінів і мінералів, якщо до нього включені всі групи місцевих продуктів. Зараз повно додатків для телефону, які порахують вам вміст вітамінів у будь-якій їжі, ви тільки вводите дані.

І останнє. Деякі спитають: зараз війна, що робити тим, хто не має можливості думати про раціон? Хто протягом дня п’є каву з печивом, весь день працює, а ввечері з’їдає трохи супу і лягає спати? Той, хто тримається на цигарках?

Такі випадки трапляються, наш організм якийсь час ще попрацює і в такому режимі. Але вічно так не буде, і брак вітамінів рано чи пізно дасть про себе знати. Ви відчуєте, що не можете встати вранці, що зникла радість, що важко кудись йти… Отут, будь ласка, приходьте до лікаря, щоб  поставити всі питання, щоб відрізнити гіповітаміноз від хронічної втоми, депресії, появи якоїсь іншої хвороби. І не намагайтеся все контролювати самостійно. Іноді це просто неможливо. Просто оберіть лікаря, який сповідує доказову медицину. Вони є, я перевіряла!   

Наталія Бравістова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-