Лубінець розповів спецдоповідачці Ради ООН про катівні на Херсонщині та депортацію дітей до рф

Лубінець розповів спецдоповідачці Ради ООН про катівні на Херсонщині та депортацію дітей до рф

Укрінформ
Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець під час зустрічі у Женеві зі спеціальною доповідачкою Ради ООН з прав людини повідомив про факти воєнних злочинів росії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Офісу Омбудсмена України.

«Мета зустрічі — на основі фактів і доказів розповісти про воєнні злочини рф на території України. Депортація дітей, жорстоке поводження та катування українців, як цивільних осіб, так і військовополонених, цілеспрямовані вбивства людей - це найгірші й найцинічніші порушення міжнародних договорів, у тому числі Женевських конвенцій», - йдеться у повідомленні.

Омбудсмен, зокрема, розповів Едвардс, що країна-агресор здійснює депортацію та примусове переміщення населення з тимчасово окупованих територій. Найбільш незахищеними є діти: згідно з даними Національного інформаційного бюро, 16 226 українських дітей були вивезені до росії.

Лубінець поінформував, зокрема, як без згоди батьків та законних представників у листопаді минулого року 28 дітей з інвалідністю з «Олешківского дитячого будинку-інтернату» були вивезені на тимчасово окуповану територію Кримського півострова, а згодом до рф. Він зауважив, що окупаційні війська не давали зеленого коридору для евакуації дітей з цього закладу на підконтрольну Україні територію.

Читайте також: Трибунал для рф: Україна розраховує, що Генасамблея ООН розгляне резолюцію у квітні

Також Омбудсмен зазначив, що після звільнення від російських загарбників Херсонщини виявлено катівні й нові факти жорстокого поводження і тортур.

«Відвідавши їх, ми отримали свідчення та докази, що там були й діти. Так, маємо свідчення 14-річного хлопця, який провів у такій катівні 10 днів. Зі свідчень хлопчика, він перебував у холодному і темному приміщенні тривалий час та майже не отримував їжу і воду. Окрім цього, в камерах катівень тижнями цілодобово тримали чоловіків і жінок, застосовуючи тортури», - цитує Лубінця пресслужба.

Український Омбудсмен також повідомив що росія постійно обстрілює у різних регіонах України скупчення цивільних, які стоять в чергах за гуманітарними наборами, людей на зупинках громадського транспорту та не припиняє обстрілів житлових будинків.

Читайте також: Для документування злочинів рф реалізують пілотний проєкт «Правосуддя, дружнє до дитини»

Лубінець запросив Еліс Едвардс відвідати Україну та висловив сподівання, що вона допоможе посилити координацію зусиль з притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, під час 52-ї сесії Ради ООН з прав людини у межах інтерактивного діалогу щодо контртероризму 14 березня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликав світову спільноту ізолювати росію на всіх рівнях і створити міжнародний трибунал щодо злочину агресії рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-