ЄС сприяє збереженню національної ідентичності українських дітей закордоном - Жолнович

ЄС сприяє збереженню національної ідентичності українських дітей закордоном - Жолнович

Укрінформ
Уряди країн-членів ЄС, що під час війни надали притулок мільйонам українських родин, виявляють турботу про українських дітей, та піклуються про те, щоб кожна така дитина зберігала свою національну ідентичність та зв'язок з Україною.

Про це сьогодні у Брюсселі за підсумками Ради ЄС з питань зайнятості та соціальних справ (EPSCO) заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу подякувати абсолютно всій Європейській Спільноті за підтримку України в нелегкі часи, за допомогу її громадянам та нашим дітям. Сьогодні ми говорили про те, як найкращим чином захистити інтереси дітей, що опинилися за межами України. Дуже важливо, щоб діти могли взаємодіяти з такими ж дітьми з України, і не втрачали свою українську ідентичність. Тож я просила своїх європейських колег, представників урядів, про створення культурних просторів для українських дітей, а також про надання їм можливості навчатися українською», - зазначила українська урядовиця.

Читайте також: Уряд реформує соціальну політику за стандартами ЄС, щоб українці поверталися додому - Жолнович

Вона повідомила, що сьогодні під час зустрічі EPSCO практично усі представники європейських урядів рішуче засудили дії росії, яка викрадає українських дітей, під різними приводами вивозить їх на свою територію, і там піддає національному усиновленню. За словами міністра, це міжнародний злочин, який має бути покараний.

«Кожна дитина в Україні, на жаль, під час війни пережила глибокий стрес, де б вона не була. Цілому поколінню дітей довелося пережити сигнали повітряної тривоги, ракетні атаки, полишати все своє звичне життя та виїжджати за межі України... Разом з цим, я впевнена, що ми зможемо допомогти, і зараз працюємо над системою психологічної підтримки. Якщо ми скоординуємо зусилля та забезпечимо якісні соціальні послуги, наші діти подолають цей стрес, і стануть навіть сильнішими, маючи такий досвід», - сказала Жолнович.

Читайте також: Щонайменше кілька тисяч українських дітей були примусово переміщені росією - HRW

Своєю чергою, представниця Шведського головування в ЄС, міністр з питань охорони здоров’я та соціальних питань Швеції Камілла Вальтерссон Гренваль зауважила, що зустріч EPSCO продемонструвала потужну солідарність Єврокомісії та кожної з країн-членів Євросоюзу з Україною, та їх готовність практичними справами підтримати та захистити українських дітей, включаючи тих, які внаслідок війни залишилися без батьківського догляду.

«Одним з ключових пріоритетів Ради ЄС є підтримати України... Дебати сьогодні були зосереджені на дітях. Коли війна завершиться, ми маємо знайти структурований шлях, яким ці діти зможуть безпечно повернутися в свою країну. Багато уваги ми приділили освіті та збереженню національної ідентичності, над якою працюють вже багато європейських країн. Для нас важливо створити такі умови, щоб українські діти почувалися як вдома, перебуваючи далеко від дому. Це була одна із головних думок сьогодні», - підкреслила представниці уряду Швеції.

Читайте також: Швеція виділяє €11 мільйонів на підтримку жінок в Україні та Молдові

Як вже повідомлялося, за час, що минув від початку російської агресії, Україну покинули понад 10 мільйонів українців, переважно, жінок і дітей, які рятувалися від російських бомбардувань та обстрілів на території ЄС. За даними цього року, частина з них вже повернулися в Україну, але більш як 4 мільйонів громадян України офіційно зареєструвалися в країнах перебування за умовами так званої Директиви тимчасового захисту ЄС, яка надає їм право на проживання, працевлаштування та на базові соціальні послуги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-