Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Всі ми причетні до мовного ренесансу України

Всі ми причетні до мовного ренесансу України

Блоги
Укрінформ
2022-й увійшов до новітньої історії України як рік мовного ренесансу

Напередодні Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначається 21 лютого, хотілось би нагадати про здобутки української мови, які, незважаючи на століття заборон та утисків, задають світові тренди.

Безумовно, 2022-й увійшов до новітньої історії України як рік мовного ренесансу. Це не лише про українську як єдину державну в країні, адже динаміка переходу на українську унікальна. Насправді всі ми захисники, волонтери, лікарі, вчителі, енергетики, залізничники – причетні до переможної ходи нашої мови світом. Підтримка України західним світом – це і спілкування українською мільйонами громадян більшості країн світу.

Слова “Слава Україні! Героям Слава!” стали символом боротьби за майбутнє світу та людські цінності. Українська опинилась серед найпопулярніших для вивчення у світі (за даними безкоштовної онлайн-платформи для вивчення мов Duolingo, кількість людей, що її вивчають, зросла на 2229% – понад 1,3 мільйона людей з усього світу вирішили вивчати українську); наші пісні звучать в ефірах європейських та американських радіостанцій; найавторитетніші світові медіа виходять з українськомовною обкладинкою; книжки про Україну очолюють топ світових продажів; українською говорять провідні політичні лідери; солов’їна вперше звучала на церемонії вручення Нобелівської премії миру… І це тільки початок!

У Польщі українську планують включити до шкільних екзаменів як іноземну на вибір. У найбільшому музеї світу - паризькому Луврі - запрацює українськомовний аудіогід, як і в більшості таких закладів світу. Популярний стримінговий сервіс Amazon Prime вперше продублював українською мовою свій продукт. Ірландський Trinity College Dublin у складі Дублінського університету анонсував безкоштовні лекції про мову, культуру та історію України, приурочивши їх до роковин повномасштабної війни.

Інтерес до української мови з боку західних медіа продовжує невпинно зростати. Експерти досліджують “мовну історію” та “мовну боротьбу” росії та України, пояснюючи своїм читачам про столітні приниження української мови, акти лінгвоциду, розвінчуючи мовні міфи, нав’язані кремлівською пропагандою.

Повномасштабне вторгнення росії під гаслом так званого “захисту російськомовних”, спонукало багатьох переосмислити своє ставлення до української мови як символу опору і боротьби.

Мова, як головна ознака національної ідентичності, стала найпотужнішим фактором нашого єднання, маркером “свій-чужий”. І сьогодні всі перемоги на мовному фронті - це наш важливий вектор контрнаступу. Утверджуючи та популяризуючи українську мову, ми працюємо на посилення обороноздатності та наближаємо омріяну Перемогу.

Підтримуючи українську, світ солідаризується з величною нацією Героїв.

Тарас Кремінь

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-