Потрібна допомога?  Добірка сервісів кваліфікованої підтримки постраждалим під час війни

Потрібна допомога? Добірка сервісів кваліфікованої підтримки постраждалим під час війни

Укрінформ
Де отримати якісну безоплатну кваліфіковану допомогу під час війни? Як обрати необхідного спеціаліста? В який спосіб можна звернутись по допомогу? Розказуємо.

Щодня російська агресія приносить руйнування по всій території України і нищить не тільки міста і села, а й життя та спокій тисяч українців. Втім, українські органи влади у співпраці з міжнародними партнерами й громадськими організаціями продовжують робити усе можливе, аби захистити права своїх громадян і допомогти тим, хто цього сьогодні найбільше потребує. Робота по створенню фахових сервісів допомоги розпочалась ще до початку повномасштабної агресії росії. Однак, з 24 лютого 2022 року багато таких сервісів розширили свою діяльність для підтримки постраждалих і від насильства, пов'язаного з війною. Тож, де отримати якісну безоплатну кваліфіковану допомогу під час війни? Як обрати необхідного спеціаліста? В який спосіб можна звернутись по допомогу? Розказуємо у статті.

Комплексна допомога від моменту звернення з проблемою до її повного вирішення. Центри допомоги врятованим 

Понад 7 мільйонів українців вимушено втекли зі своїх домівок від жаху війни у безпечніші регіони. Рятуючись від російського ворога, багато з них зазнали важких психоемоційних травм,  втратили близьких, свою власність і не мають чіткого розуміння, що робити далі. 

Саме тому, за ініціативи Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, й місцевих органів влади в Україні, розгортається мережа Центрів допомоги врятованим. Центри надають комплексну підтримку й інформацію КОЖНОМУ, хто не знає: 

  • з чого почати життя на новому місці?

  • як знайти житло і роботу?

  • де відновити втрачені документи?

  • як пропрацювати травму і біль пережитого через війну?

Відповіді на ці та інші питання можна отримати в одному з Центрів допомоги врятованим, які відкриті вже в 5-ти містах України: у Дніпрі, Запоріжжі, Києві, Львові та Чернівцях. Там нададуть комплексну безоплатну психологічну, юридичну й інформаційну підтримку.

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні - UNFPA Ukraine

«Якщо людина до нас звернулася – не буває такого, що ми відмовили у допомозі чи щось підказали і все – залишили її сам на сам з її проблемами. Наші фахівці супроводжують КОЖНОГО, хто цього потребує до повного вирішення проблем, з якими вони до нас прийшли»,говорять фахівці Центру допомоги врятованим у Києві. 

В Центрах також надають допомогу тим громадянам, які зазнали будь-якого виду насильства, зокрема сексуального під час війни. 

«Постраждалі від насильства можуть розраховувати на цілковиту анонімність, конфіденційність і безумовність допомоги. Постраждала особа не повинна надавати докази, щоб отримати допомогу»,стверджує спеціалістка Центру допомоги врятованим. 

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні - UNFPA Ukraine

Також якщо людина хоче поділитися своєю історією, їй не потрібно хвилюватися, що доведеться робити це знову і знову й переживати травматичний досвід, аби отримати допомогу. Достатньо один раз розповісти фахівцю про свою ситуацію. Далі фахівець з ведення випадку (відповідно до потреб постраждалої особи) самостійно організовує зустріч із надавачами необхідних послуг (напр., медиками) і супроводжує протягом усього процесу отримання такої допомоги. 

Контакти та адреси Центрів тут.

Фахівці самі прийдуть до вас! 

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги

Вкрай важливо, аби громадяни могли отримати фахову допомогу навіть у найменшому містечку та селі. Для цього працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі від UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення.

Мобільні бригади – це спеціальні екіпажі висококваліфікованих фахівців, які оперативно й ефективно реагують на випадки насильства у 21 області України. Місія кожного екіпажу – дістатись навіть у найбільш віддалені чи малодоступні місця. 

Координаторка сервісу Софія Кришталь порівнює їх з авто швидкої допомоги: «Їхня фішка – мобільність: клієнт не самотужки приходить по допомогу,  допомога сама прибуває до нього».

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні - UNFPA Ukraine

Кожна зі 100 мобільних бригад, які наразі є в Україні, закріплена за окремою територіальною громадою. Вони працюють з її мешканками й мешканцями та з тимчасово переміщеними особами, якщо вони потребують фахової допомоги через домашнє насильство або насильство за ознакою статі, а також із певних причин не можуть дістатись спеціалізованих служб (напр., Центрів допомоги врятованим).

Часто бригади прибувають на виклик разом із поліцією: поки поліцейські фіксують випадок, фахівці мобільних бригад надають психологічну підтримку постраждалій особі. 

Людмила Марчук, координаторка мобільної бригади у м. Житомир: «Якщо ситуація критична, ми забезпечуємо перенаправлення до спеціалізованих установ, а також до Центрів допомоги врятованим, де постраждалим дають усю необхідну інформацію, зокрема про те, де можна знайти тимчасове житло».

Звернутися по допомогу до мобільної бригади можна також і цілком конфіденційно.

«Буває так, що людина не хоче, щоб, наприклад, сусіди знали, що до неї приїжджала мобільна бригада, такі випадки також передбачені. Тоді з екіпажу та команди фахівців знімають усе брендування (будь-які впізнавані знаки, символіки, надписи)», розповідає Софія Кришталь, координаторка сервісу.

Окрім виїздів на виклики, мобільні бригади також проводять просвітницьку роботу у територіальних громадах, щоб громадяни знали, що можна і треба робити у випадку насильства. Від початку повномасштабного вторгнення мобільні бригади можуть також надавати екстрену психологічну допомогу людям, які пережили насильство чи травми, пов'язані з війною.

Знайти адреси та контакти бригад у своєму районі та місті можна тут. 

Платформа Аврора

Онлайн-допомога будь-де

На онлайн-платформі “Аврора” особи, які зазнали пов’язаного з війною насильства, зокрема, сексуального, можуть отримати безкоштовну спеціалізовану комплексну психотерапевтичну підтримку. Крім того, пропонуються консультації медичних фахівців з питань збереження здоров’я, зокрема репродуктивного, а також професійна допомога юристів. Людина зазначає, якої саме допомоги потребує, та самостійно обирає фахівця/фахівчиню, який(яка) забезпечуватиме тривалий супровід і керування випадком для уникнення повторної травматизації постраждалих. Важливо, що скористатись сервісом можна будь-де: як в Україні, так і поза її межами.

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні - UNFPA Ukraine

«Допомога надається онлайн, нею можуть скористатися люди, які знаходяться в будь-якому куточку України та за кордоном. Ми також надаємо дистанційну допомогу тим, хто перебуває у тимчасовій окупації. Звернутися за підтримкою можуть усі, незалежно від статі та віку: жінки, дівчата, чоловіки і хлопці, які зазнали насильства”– зазначає Ольга Чуєва, спеціалістка Фонду ООН у галузі народонаселення з питань реагування на пов'язане з конфліктом сексуальне насильство. Платформа реалізована за підтримки Уряду Великої Британії.

Щоб скористатися послугами, потрібно заповнити форму на сайті, вказавши, яка допомога потрібна, обрати спеціаліста, з яким хочете працювати, а також найзручніший для себе спосіб спілкування з фахівцем/фпхівчинею(чат, телефонний/відеозв'язок).

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні - UNFPA Ukraine 

«У нас працюють висококваліфіковані психотерапевтки та психотерапевти, юрист та юристка, психіатриня та гінекологиня (можливі очні прийоми в м.Київ), які пропонують підтримку і допомогу всім, хто постраждав від насильства, зокрема сексуального, пов’язаного з війною. Якщо людина пережила насильство, не знає, як жити далі і соромиться чи боїться комусь про це розповісти, вона може скористатися платформою, отримати психотерапевтичну підтримку абсолютно анонімно й конфіденційно. Наші фахівці та фахівчині допоможуть стабілізувати емоційний стан, подолати травматичний досвід, знайти внутрішні ресурси для відновлення життя та планування свого майбутнього», – каже Тетяна Татуревич, координаторка онлайн платформи “Аврора”.

Для отримання індивідуальної спеціалізованої допомоги достатньо лише заповнити анонімну форму тут.

Гарячі лінії підтримки:

Допомога цілодобово, сім днів на тиждень 

В умовах нестабільної ситуації через непередбачуваність повітряних атак, які вчиняє ворог проти мирних міст і сіл України, вкрай важливо, щоб людина мала змогу отримати оперативну і вичерпну консультацію від фахівців будь-якої миті. Саме національні гарячі лінії надають таку можливість і об'єднують в собі сервіс юридичної, психологічної і інформаційної підтримки цілодобово, сім днів на тиждень.

Громадська організація Ла Страда-Україна забезпечує цілодобову правову і психологічну підтримку на двох гарячих лініях: 

  • гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації (охоплює весь спектр захисту прав людини по цих напрямках),

  • гарячої лінії для дітей та молоді (надає консультації дітям молоді та дорослим про проблеми дітей, підлітків, психологічні проблеми). 

«В будь-який час постраждала особа може зателефонувати і розказати свою ситуацію і отримати алгоритм подальших дій залежно від свого місцезнаходження. Вчасно надана консультація може врятувати життя і допомогти сформувати розуміння, куди звертатися далі»,говорить Катерина Бороздіна, віцепрезидентка ГО «Ла Страда-Україна».

Також наприкінці жовтня минулого року, організація Ла Страда спільно з Офісом генерального прокурора, запустила інноваційний продукт - телеграм чат-бот для постраждалих і свідків сексуального насильства, пов'язаного з війною. Чат-бот містить просвітницьку  інформацію, адже виявляється люди часто цілком не усвідомлюють, що проти них було вчинено насильство. Інколи, як говорить Катерина Бороздіна, віцепрезидентка ГО «Ла Страда-Україна», це доводиться роз'яснювати: “В більшості випадків постраждалі - це жінки і є випадки, коли жінки не ідентифікують себе постраждалою. Наприклад, коли жінку змусили роздягнутися повністю перед російськими військовими, її не ґвалтували, але жінка не розуміла, що це теж прояв сексуального насильства. Тому дуже важливо доносити, що сексуальне насильство пов'язане з війною - це не тільки акт зґвалтування, це дійсно можуть бути дуже багато різних проявів”.

Ще однією опцією чат-боту є спеціальна онлайн форма. Вона розроблена і запущена для тих, хто постраждав від сексуального насильства або став його свідком. Мета цієї форми - документувати злочини сексуального насильства, скоєні російськими солдатами проти мирного населення України.

“Це дуже важливо - фіксація тих злочинів, які чиняться російськими військовими під час тимчасової окупації тих чи інших територій. На минулий рік в Україні було понад 100 проваджень пов'язаних з сексуальним насильством внаслідок війни, але розуміємо що таких випадків набагато більше” - Катерина Бороздіна.

Однак для збільшення шансів покарати кривдника, за те що він вчинив, зокрема і в національних судах, і під час міжнародних трибуналів, вкрай важливо, аби постраждалі заявляли про факт насильства і робили фіксацію злочину. Форму у чат-боті можна заповнити анонімно та конфіденційно. 

Посилання на чат-бот у телеграм-каналі: @survivors_support_bot

Звернутися безкоштовно на гарячі лінії Ла-страда можна за телефонами:

  • Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

  • Гаряча лінія для дітей та молоді: 0 800 500 225 (зі стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).

Також можна отримати консультацію у месенджері або через електронну пошту. Контакти за посиланням: https://la-strada.org.ua/

Ще одна цілодобова підтримка громадян – Урядова гаряча лінія – 15-47. Фахівці кол-центру безоплатно надають інформаційні консультації щодо існуючих сервісів, а також у випадку будь-якого виду насильства забезпечать кризову соціально-психологічну допомогу.

Важливо, аби кожен, хто зіткнувся з жахом війни, пережив травму або насильство, не відчував себе сам на сам зі своїми проблемами, а звертався по допомогу і, маючи підтримку висококваліфікованих фахівців, ефективно відновив відчуття опори під ногами. 

Матеріал підготовлений Офісом Віце-прем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за сприяння UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, Ла-Страда Україна, а також Національного Демократичного Інституту (НДІ) та Швеції. Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам і відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-