“Московій на Україній перейменували, чому не на Бандерій”

“Московій на Україній перейменували, чому не на Бандерій”

Фактчек
Укрінформ
роспроп розповсюджує фейк про перейменування хімічного елементу в Україні
Кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські акаунти у Twitter  розповсюджують фото нібито виданої в Україні періодичної системи хімічних елементів, один з яких має назву “україній”.

Пропагандисти стверджують, що таким чином в Україні “перейменували” хімічний елемент “унунпентій”, який у 2016 році внесли до таблиці під номером 115. Пізніше він отримав назву “московій” на честь області росії, де його вперше синтезували.

Як доказ наводиться сторіс в Instagram нібито українки, яка у неназваному магазині “канцелярських товарів” побачила у продажі періодичну систему хімічних елементів, де елемент під номером 115 має назву “україній”. Судячи з тексту в сторіс, жінка обурена, бо аж “через 20 років” після закінчення школи пам'ятає всі хімічні елементи, а такого вона досі не бачила.

У нижній частині фото таблиці видно електронну пошту, що належить видавництву “Літера-ЛТД”, яке спеціалізується на видавництві підручників та навчальних посібників для дошкільнят, школярів та студентів закладів професійно-технічн освіти. Також можна розгледіти останні чотири цифри номера телефона менеджера інтернет-магазину “Літери-ЛТД”.

Такої періодичної системи хімічних елементів не видавалося, картинка є фейковою. Про це Укрінформу повідомила головна редакторка видавництва “Літера-ЛТД” Олена Бородіна. Вона розповіла, що окремо таблицю хімічних елементів видавництво ніколи не випускало. Періодична система є лише у посібниках для підготовки до ЗНО. Крім того, там таблиця – не кольорова, а чорно-біла.

Також Олена Бородіна підкреслила, що видавництво ніколи не вказує номер телефона менеджера інтернет-магазину у своїй друкованій продукції.

“Ми ніколи не пишемо контактні дані менеджера інтернет-магазину в своїх друкованих продуктах. Цей номер є лише на офіційному сайті. Вони просто взяли дані із сайту і вписали їх”, – зазначила головна редакторка видавництва “Літера-ЛТД”.

Як пропагандисти змогли побачити сторіс жінки в Instagram теж невідомо, бо її акаунт наразі закритий як приватний.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-