роспроп активізує поширення фейків, пов’язаних із мобілізацією в Україні

роспроп активізує поширення фейків, пов’язаних із мобілізацією в Україні

Фактчек
Укрінформ
Ніби українських чоловіків хапають на вулицях, а списки ухилянтів вивішують на стовпах

У проросійських каналах у Telegram та YouTube розповсюджується відео, зняте у місті Світловодськ Кіровоградської області. В українському інформаційному просторі його розповсюджує телеграм-канал проросійського видання, що перебуває під санкціями РНБО України. Ролик також опублікували у місцевому телеграм-каналі Кіровоградської області.

На відео військові розмовляють із чоловіком, після цього приїжджають поліцейські та забирають його.

У підписі під відео та в інформаційних повідомленнях російської пропаганди зазначається, що у такий спосіб в Україні на вулицях видають повістки та силовими методами змушують чоловіків йти на фронт.

Це дезінформація та маніпуляція, зазначила в коментарі Украінформу речниця Кіровоградського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Руслана Францішкевич. За її словами, військові на відео справді є представниками центру, але вони не видавали повістки.

“Військовослужбовці йшли до центру комплектування. По дорозі вони зустріли чоловіка, який почав їх ображати. Схоже, що він був на підпитку. Щоб його втихомирити, військові викликали поліцію. Повістку йому ніхто не видавав, порушника затримала поліція”, – повідомила вона.

Ще один фейк про те, що ніби у Дніпропетровській області вивішують списки ухилянтів від мобілізації, розповсюджують російські ЗМІ та телеграм-канали. Роспроп використовує фото сфабрикованих листівок ніби з персональними даними людей, які після вручення повісток не прийшли до військомату.

Фото буцімто зроблено у Слобожанській селищній територіальній громаді Дніпровського району Дніпропетровської області.

Проте ці листівки є фейковими, повідомив Укрінформу голова села Слобожанської громади Іван Камінський.

“Це неправда. У мене такої інформації немає”, – сказав він.

Крім того, у громаді, відбулося перейменування вулиць із радянськими назвами. На фейкових листівках фігурують лише старі назви.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-