Львівська правозахисниця стала першою українкою, яку відзначили премією Улофа Пальме

Львівська правозахисниця стала першою українкою, яку відзначили премією Улофа Пальме

Укрінформ
Львівська феміністка Марта Чумало стала лауреаткою престижної щорічної шведської премії Улофа Пальме, яка присуджується за видатні досягнення в правозахисній діяльності.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці, предає Укрінформ.

«Для мене це велика несподіванка та велика честь отримати таку престижну нагороду – Премію Улофа Пальме! І це чудовий привід говорити на усіх рівнях про те, що права жінок особливо в умовах війни часто нехтуються та порушуються. І для мене ця нагорода – це видима відзнака тих зусиль, які українські феміністки роблять зараз в Україні та за кордоном для того, щоб допомогти постраждалим жінкам та дітям опинитися в безпеці, зменшити руйнівні наслідки війни та залучити солідарну підтримку Україні зі всього світу», - написала Чумало.

Офіційна церемонія нагородження відбудеться 1 лютого у Стокгольмській концертній залі, де проводять нагородження Нобелівською премією. Разом із Мартою Чумало, премію отримали турецька правозахисниця Ерен Кескін та іранська журналістка Наргес Мохаммаді.

Як зазначили у центрі «Жіночі перспективи», престижна щорічна шведська премія присуджується за видатні досягнення в правозахисній діяльності. Серед лауреатів премії свого часу був чеський політик Вацлав Гавел, Анна Політковська, Кофі Аннан, студенти Сараєво, миротворці операції ООН, рух “Black Lieves Matter”. Чумало є першою українкою, яку нагородили цією премією.

Читайте також: Держмистецтв оголосило конкурс на здобуття літературної премії імені Гоголя

Марта Чумало – феміністка, гендерна експертка та психологиня. Як одна із засновниць центру «Жіночі перспективи» вона вже двадцять років займається підтримкою жінок, які зазнали насильства. З 2014 року, а особливо після повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році, Чумало бере активну участь у підвищенні обізнаності про наслідки війни та допомозі потерпілим. Серед іншого Марта Чумало працює над лобіюванням ефективного провадження Стамбульської конвенції з метою підтримки потерпілих від сексуалізованого насильства на війні.

Фото із соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-