Багатовікова політика москви є основним чинником розколу православного світу - Варфоломій

Багатовікова політика москви є основним чинником розколу православного світу - Варфоломій

Укрінформ
В історичному вимірі довготривала політика москви була спрямована на розкол православного світу. Після розпаду срср віра була використана в ідеологічних цілях, з обранням кирила патріархом російська православна церква стала на бік режиму президента путіна.

Про це Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій сказав у виступі на Конференції зі світової політики в Абу-Дабі, повідомляє Укрінформ із посиланням на видання Fosfanariou.

“Після захоплення Константинополя османами в 1453 році москва прагнула замінити Вселенський патріархат, проголошуючи, що москва представляє «третій Рим». Ця довготривала політика москви є фундаментальним чинником розколу православного світу”, - зазначив Вселенський патріарх.

Його Всесвятість наголосив на тому, що з 19-го століття москва поєднувала релігію з новаторськими ідеями німецького націоналізму, а ідеологія панславізму набула релігійної складової.

“Це ідея, що церкви повинні організовуватися за принципом етнічності, центральним маркером якої буде мова. Саме цей підхід Вселенський Патріархат Константинополя засудив у 1872 році як єресь (єресь етнофілетизму, форми церковного расизму). Це явно суперечить універсалізму Євангельського послання, а також принципу територіального управління, який визначає організацію нашої Церкви”, - сказав Варфоломій.

Вселенський патріарх вказав на те, що ця єресь була корисною для цілей москви, оскільки віддаляла слов’яномовних віруючих від впливу Вселенського патріархату.

Читайте також: Кремлівські методички і нацистська символіка: що знайшла СБУ в єпархіях УПЦ МП трьох областей

“Метою цієї стратегії було створення в межах Османської імперії, а згодом у формі незалежної держави, окремої політичної сили в інтересах російського прагнення до доступу до морів на півдні. Вона (москва - ред.) відповідальна за ненависть між балканськими християнами, яка призвела до балканських війн і звірств на початку 20 століття”, - сказав Варфоломій.

Його Всесвятість також нагадав про маргіналізацію та утиски церкви за часів срср, а після його розпаду - перетворення релігії на основу ідеології путінського режиму.

“Після його (срср - ред.) падіння віра знову була використана в ідеологічних цілях. російська православна церква стала на бік режиму президента володимира путіна, особливо після обрання блаженнішого патріарха кирила в 2009 році. Вона бере активну участь у просуванні ідеології “руского міра”, згідно з яким мова і релігія дають змогу визначити єдине ціле, що охоплює росію, Україну, Білорусь, а також інші території колишнього радянського союзу та діаспору... Ця ідеологія є інструментом легітимізації російського експансіонізму та основою його євразійської стратегії... Таким чином, віра стає основою ідеології путінського режиму”, - сказав Вселенський патріарх.

Читайте також: У католиків та православних є намір встановити спільну дату святкування Великодня - Варфоломій

Після початку широкомасштабного військового вторгнення рф в Україну розкол православного світу лише поглибився і розширився, оскільки неоднозначна позиція патріарха Кирила щодо війни та підтримка політики президента Путіна викликали різку критику в православному світі та за його межами, але залишилися й Церкви (в країнах, надто залежних від росії), які сліпо підтримують московський патріархат або зберігають співучасне мовчання.

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський Патріарх Варфоломій неодноразово висловлював підтримку Україні та українському народові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-