У МОЗ розповіли, як працювати лікарням й аптекам в умовах обстрілів та відключень світла

У МОЗ розповіли, як працювати лікарням й аптекам в умовах обстрілів та відключень світла

Укрінформ
Медична система України наразі має переорієнтовуватися на ургентні випадки; йдеться про призупинення певних планових госпіталізацій та планових оперативних втручань.

Про це у телемарафоні заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми наразі кажемо, зокрема, і про призупинення певних планових госпіталізацій і планових оперативних втручань. Після планового оперативного втручання людина все одно потрапляє у відділення інтенсивної терапії, а це відділення — це обладнання, яке повністю під'єднано до системи електроживлення. І у разі відключення світла ми розуміємо, що людина може значно постраждати. Тому ми маємо переорієнтуватися на ургенцію і бути готовими надавати меддопомогу всім, хто цього потребує, в ургентних ситуаціях”, - заявив Ляшко.

За його словами, у разі якщо можна відтермінувати ту чи іншу планову госпіталізацію або планове оперативне втручання - за рішенням лікаря це можна зробити і зараз.

Читайте також: У МОЗ прогнозують, що інсульти та інфаркти помолодшають на 10-15 років

Глава МОЗ України зазначив, що у міністерстві раніше давали рекомендації лікарням також, зокрема, оптимізувати площі, на яких використовується лікувальний процес, і за можливості - призупинити використання інших площ, щоб заощадити на електроенергії і на обігріві цих приміщень.

“Це знову ж таки, буде плюс і вклад у нашу спільну боротьбу до інших систем. Ми працюємо і з постачальниками лікарських засобів, з вітчизняними виробниками, щоб не зростали ціни на лікарські препарати, щоб виписувалися і працювали електронні рецепти і програма “Доступні ліки”. І сьогодні всі наші номенклатурні препарати по програмі “Доступні ліки” відпускаються у всіх аптеках, які мають контракти з Нацслужбою здоров'я України”, - уточнив Ляшко.

Як заявив міністр, наразі у МОЗ є розуміння того, що у певних регіонах і населених пунктах через інфраструктурні проблеми, які відбуваються через ракетні обстріли рф цих територій, є утруднений доступ до міст, де є аптеки.

Читайте також: Шмигаль: Зараз потрібно сфокусуватися на психологічному здоров’ї нації

“Тому наразі організовуємо пересувні мобільні аптеки, щоб і там, до тих людей можна було нам привозити лікарські засоби, а не їм приїжджати за інсулінами і іншими препаратами”, - сказав Ляшко.

Відповідаючи на запитання, він зазначив, що наразі у МОЗ бачать, що на територіях Харківської і Херсонської областей є медобладнання, яке постраждало унаслідок російських терористичних дій.

За його словами, там дійсно наразі є проблематичним завезти і змонтувати апарати для проведення комп'ютерної томографії або МРТ.

“МОЗ закупило 4 пересувні комп'ютерні томографи, які не потребуватимуть проведення будівельних робіт, - їх привозитимуть безпосередньо на автотранспорті до місця надання меддопомоги, і там буде проводитися певна діагностика. Ми очікуємо поставку цих пересувних комп'ютерних томографів, які згодом будуть надавати меддопомогу”, - заявив міністр.

Ляшко сказав, що щодо монтажу цього обладнання необхідно розуміти, що для того, щоб його інсталювати, потрібно підготувати приміщення, для чого туди мають приїхати інженери.

Читайте також: Близько 3 тисяч електрогенераторів забезпечують світло у лікарнях — МОЗ

“І, на жаль, міжнародні компанії наразі не відпускають своїх інженерів у місця, де проводяться активні бойові дії. А ми наразі говоримо і про Херсон, і про частину Харківської області, які постійно обстрілюють росіяни, і, відповідно, є загроза життю і безпеці тих чи інших інженерів. Так, це дійсно є проблема, але і її ми стараємося оперативно вирішити”, - уточнив глава МОЗ.

Як повідомлялося, 25 листопада Ляшко поінформував, що у системі охорони здоров'я для забезпечення зв'язку працюють понад 1 100 старлінків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-