Понад 90% українців вірять у перемогу над росією у війні

Понад 90% українців вірять у перемогу над росією у війні

Дослідження
Укрінформ
Понад 90% українців вірять в перемогу у війні з росією, 55% - вважають перемогою відновлення українського суверенітету всією територію України включно з Кримом.

Про це на презентації опитування “День Незалежності України: що об’єднує українців і як ми бачимо перемогу на шостому місяці війни”, яка відбулася в Укрінформі, сказав аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Андрій Сухарина.

“Абсолютна більшість українців вірить в перемогу у війні — понад 90% опитаних, 77% - вірять, 15% скоріше вірять. Лише 4% не вірять в українську перемогу”, - сказав аналітик.

Також в опитуванні були питання щодо тривалості війни — до кінця року, впродовж 1-2 років, впродовж 3-5 років. Крім того, дослідники запитали, що можна назвати перемогою.

Читайте також: У «Дії» 85% респондентів підтримали заміну герба СРСР на щиті монумента «Батьківщина-мати»

За словами Сухарини, серед тих, хто вірить у перемогу України, 31% вважають, що вона буде до кінця цього року, 34% говорять, що це буде впродовж 1-2 років, і 7% говорять, що це буде в районі 3-5 років, і 23% опитаних не змогли відповісти.

“У принципі, ми бачимо, що суспільство начебто готове до затяжної боротьби, але далеко не все. Все-таки значна частка людей вважає, що перемога могла б настати швидко. Не зрозуміло, наскільки вони праві чи не праві, але ще не все суспільство готове до тривалої боротьби. Мабуть, це змінюється, тому що в тих фокус-групах, які ми проводили із самого початку повномасштабного вторгнення, більшість людей очікували, що все припиниться буквально за декілька тижнів”, - сказав аналітик.

За його словами, у відповідь на питання “Що можна вважати перемогою” трохи більше п’ятої частини опитаних респондентів говорять про перемогу у війні як про щось, що включає певні територіальні втрати. 3% опитаних перемогою вважають припинення війни і, по суті, той статус-кво, який є зараз, коли окупована більша частина Херсонської, Луганської, Донецької і частина Харківської областей. 7,5% опитаних перемогою у війні вважатимуть ситуацію на 23 лютого цього року, тобто окупований Донбас, окупований Крим, але інша територія України вільна. 9% вважають за перемогу відновлення українського суверенітету на всій території України, за винятком Криму.

“Але більшість все-таки говорить про повномасштабне відновлення українського суверенітету по всій українській території, тобто 55% - про відновлення українського суверенітету всієї території України за Конституцією і те, що було до 2014 року. І трохи більше 20% ідуть навіть далі і кажуть, що перемогою у війні вони вважатимуть знищення російської армії і сприяння поваленню ладу в росії або розпаду росії як держави. Це якщо говорити про війну і про те, що люди очікують”, - сказав Сухарина.

Читайте також: Більш як 40% українців довіряють ЗМІ, де працюють професійні журналісти

Він зауважив, що на питання, хто винен у російському повномасштабному вторгненні, можна було обрати кілька відповідей. Так, згідно з дослідженням, 86% звинувачують в першу чергу російське керівництво, майже 42,5% погоджуються, що в цьому винне в першу чергу російське населення, біля 20% опитаних якусь частку відповідальності покладають на українське керівництво, 18% - на НАТО, 16% - на США.

Водночас, згідно з опитуванням, надію щодо майбутнього країни відчувають понад 65% опитаних, 40% відчувають оптимізм, 31,5% - тривогу, 23,5% - впевненість.

“По-перше, хороші емоції переважають, і такого насправді давно не було. Якщо ми говоримо про час до повномасштабного вторгнення, переважали надія, але водночас в майже такій самій пропорції була тривога. І другий аспект - українці про майбутнє країни часто думають позитивніше, ніж про власне. І це доволі нетипово для українського суспільства, тому що зазвичай ми більше впевнені в своєму майбутньому, ніж у майбутньому країни. А зараз ми країну вважаємо стійкішою, ніж самих себе”, - підсумував аналітик.

Читайте також: Державне телебачення росії втратило чверть своєї аудиторії

Опитування проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 12 серпня 2022 року за грантової підтримки Університету Бремена та Міжнародного фонду "Відродження". Опитування методом face-to-face проводилося у 112 населених пунктах (57 міських та 55 сільських) у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії). Опитано 2024 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Водночас, як зазначили соціологи, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-