Після COVID збільшується ймовірність виникнення «мозкового туману» та деменції

Після COVID збільшується ймовірність виникнення «мозкового туману» та деменції

Дослідження
Укрінформ
Дослідження Оксфордського університету показало, що через два роки після захворювання на COVID-19 діагнози «мозковий туман», деменція та епілепсія зустрічаються частіше, ніж після респіраторних інфекцій.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Як зазначається, в дослідженні розглядалися ризики 14 різних захворювань у 1,25 мільйона пацієнтів через два роки після того, як вони перенесли COVID-19. Потім вони порівнювалися з групою з 1,25 мільйона людей, які перенесли респіраторні інфекції.

Вчені виявили, що в групі людей, які перехворіли на COVID-19, порівняно з іншою контрольною групою спостерігалося більше випадків деменції, інсульту та «мозкового туману» у пацієнтів віком від 65 років, «мозкового туману» серед людей вікової групи від 18 до 64 років, а також епілепсії та психозів у дітей віком до 18 років.

Читайте також: У Франції прогнозують нову хвилю COVID-19 вже цієї осені

До прикладу, ризик розвитку епілепсії у дітей, котрі перехворіли на COVID-19, становив 260 на 10 000 порівняно із 130 на 10 000 серед тих, хто переніс іншу респіраторну інфекцію.

Професор Пол Харрісон, провідний автор дослідження з кафедри психіатрії Оксфордського університету, назвав тривожним той факт, що такі розлади, як деменція та судоми, частіше діагностуються після COVID-19 навіть через два роки.

Читайте також: МОЗ не рекомендує робити другий «бустер» від COVID людям, які не в групі ризику

Водночас, за його словами, випадки депресії та тривоги після COVID-19 були короткочасними і не спостерігалися у дітей.

Також дослідження Оксфордського університету показало, що віддалені ризики для мозку та психічного здоров’я у людей, що перенесли більш легкий варіант штаму COVID-19 Омікрон, були приблизно однаковими порівняно з тими пацієнтами, які перенесли більш складний варіант – Дельта.

Як повідомляв Укрінформ, у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили про те, що Європу чекає непроста осінь та зима у зв’язку з пандемією COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-