Керівника приватного підприємства підозрюють у передачі радіоактивних матеріалів з ЧАЕС

Керівника приватного підприємства підозрюють у передачі радіоактивних матеріалів з ЧАЕС

Укрінформ
Правоохоронці повідомили про підозру керівнику приватного підприємства у передачі радіоактивних матеріалів з Чорнобильської атомної електростанції третім особам без передбаченого законом дозволу.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За даними слідства, керівники приватного підприємства у 2015-2016 роках уклали договір з Державним спеціалізованим підприємством “Чорнобильська АЕС”. Відповідно до умов договору підприємець мав надати послуги з демонтажу, переробки і звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій машинної зали 1-го блоку Чорнобильської АЕС, що є останнім етапом процесу поводження з радіоактивними матеріалами.

Після демонтажу радіоактивних труб машинної зали 1-го блоку Чорнобильської АЕС загальною масою 391,5 тонни підприємець фактично не провів роботи з деактивації труб. А службові особи підприємства підробили документи щодо їх звільнення від регулюючого контролю, заволодівши державними коштами на загальну суму понад 3 млн грн.

Після цього заражені іонізуючим випромінюванням матеріали були вивезені з території Зони відчуження Чорнобильської АЕС і надалі передані третім особам.

“Наразі одному з керівників приватного підприємства повідомлено про підозру у привласненні майна шляхом зловживання службовою особою службовим становищем в особливо великих розмірах, передачі радіоактивних матеріалів без передбаченого законом дозволу, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, а також у складанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 265, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України)”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: ЧАЕС розірвала зв’язки з москвою і перейшла до Паризького центру ядерних операторів

На даний час вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Заходи з викриття здійснювалися Головним слідчим управлінням Національної поліції за оперативного супроводу Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції.

Читайте також: Мародерами на ЧАЕС керував російський генерал поліції: Венедіктова розповіла нові деталі

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України зібрала неспростовні докази того, що підрозділи збройних сил росії, які здійснили силове захоплення об’єктів Чорнобильської АЕС та контролювали їх у період з 24 лютого до 31 березня, вчинили акт ядерного тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-