Новий закон про медіа: у МКІП розповіли про особливості і ймовірні терміни ухвалення

Новий закон про медіа: у МКІП розповіли про особливості і ймовірні терміни ухвалення

Укрінформ
Ухвалення нового закону про медіа необхідне не лише через обов'язки, які має Україна на шляху до Євросоюзу, а й для посилення юридичного захисту на інформаційному фронті.

На цьому наголосив заступник міністра культури на інформаційної політики Тарас Шевченко під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Законопроєкт про медіа важливий, на часі. Ми, безперечно, будемо мати більш детальні поради і думки наших європейських партнерів з приводу цього законопроєкту, однак зараз у процесі (його) фіналізації, щоб Верховна Рада могла розглянути його у першому читанні", - сказав посадовець.

За його словами, українське законодавство про медіа наразі застаріле та не враховує технологічних змін. Водночас у ЄС теж змінюється законодавство про медіа, тож Шевченко допускає, що регулювання в інтернеті буде більше.

"Специфікою інтернету є складність встановлення особи, потреба у швидкості ухвалення рішень стосовно блокувань, оскільки інформація може бути повторена сотні і тисячі разів, поява нових платформ - це нові виклики, і ми маємо відповідати на них. Україна має на них відповідати не лише тому, що ми йдемо до Європейського Союзу, а й тому що ми зараз у війні і мусимо мати юридичні засоби захисту на інформаційному фронті", - наголосив заступник міністра.

Читайте також: Новий закон про медіа поставить заслін пропаганді рф в Україні - Ткаченко

Він зауважив, що законопроєкт про медіа має розділ, який дає ще більші можливості Нацраді з питань телебачення і радіомовлення ухвалювати рішення, санкції, механізми, які дадуть змогу зупиняти поширення незаконного контенту.

"З точки зору ключових оновлень, які ми маємо впровадити через запровадження Директиви про аудіовізуальні медіапослуги, це регулювання, в першу чергу, як телебачення і радіо, так і сучасних форматів - стримінгових сервісів, коли ми можемо дивитись ті самі телеканали, але через платформи, які доступні в інтернеті", - пояснив Шевченко.

За його словами, МКІП координує діяльність з напрацювання "правил гри" щодо медіасфери, яка включає співпрацю з Офісом віцепрем'єр-міністра з європейської інтеграції, Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення, народними депутатами, представниками ЗМІ, медіабізнесу.

Читайте також: Оновлення законодавства у сфері медіа послуг потребує консолідації – Ткаченко

Водночас заступник міністра висловив сподівання, що закон про медіа буде ухвалений до кінця року.

Як повідомлялося, ухвалення законодавства про медіа, яке враховує вимоги Директиви № 1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу, є одним із зобов’язань України в межах угоди про асоціацію з ЄС.

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано низку рекомендацій Єврокомісії.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що в Україні вистачить політичної волі для проведення реформи медійного законодавства в частині його адаптації до європейських норм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-