У Мін’юсті розповіли, як повинні зберігатися трудові книжки під час війни

У Мін’юсті розповіли, як повинні зберігатися трудові книжки під час війни

Укрінформ
Зберігання трудових книжок під час воєнного стану: роботодавець не може примусово видати трудову книжку на руки проти бажання самого працівника, проте може видати на його вимогу.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в роз’ясненні Міністерства юстиції в Фейсбуці.

“Війна диктує роботодавцям особливі вимоги до зберігання документів, зокрема трудових книжок. Цілком зрозумілі побоювання співробітників щодо надійності такого зберігання, враховуючи те, як швидко й жахливо розвивалися події на початку російської агресії. Що з цього приводу говорить законодавство? Зазначимо, що жодних особливих умов зберігання трудових книжок працівників правовий режим воєнного стану не визначає”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що змін з цього приводу у законодавстві немає. Таким чином, зберігати трудові книжки працівників має підприємство, на якому вони працюють, обов’язково видавати трудову книжку потрібно лише у разі, якщо працівник звільняється (п.3 постанови Кабміну від 27.04.1993 №301 «Про трудові книжки працівників»).

Водночас у Мін’юсті розповіли, які дії допускаються щодо зберігання та видачі трудової книжки в умовах воєнного стану.

Читайте також: Як працює «швидка» під час бойових дій та комендантської години - розяснення МОЗ

Так, Державна служба України з питань праці у своїх роз’ясненнях від 17 червня 2021 зазначила, що роботодавець не зобов'язаний видавати працівникам трудові книжки, проте відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

Повідомляється, що у разі видачі трудової книжки працівнику на його вимогу, працедавець знімає з себе відповідальність за збереження трудової книжки. Робиться це в інтересах працівника, який може через небезпеку змінити місце проживання, виїхати, влаштуватись за строковим трудовим договором за сумісництвом тощо. І краще, якщо трудова книжка буде у нього на руках.

За інформацією Мін’юсту, алгоритм видачі трудової книжки працівнику наступний: працівник звертається до роботодавця з заявою, в якій просить видати йому трудову книжку з обґрунтуванням необхідності такої видачі; роботодавець заводить додатковий журнал обліку тимчасово виданих трудових книжок (довільної форми), де працівник розписується в отриманні та поверненні трудової книжки.

Окрім того, згідно зі ст. 7 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у разі перебування підприємства в районі активних бойових дій роботодавець самостійно вирішує питання зберігання кадрових документів і може приймати рішення про видачу трудових книжок працівникам під підпис.

Уточнюється, що перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) затверджується наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Таким чином, зазначають у Мін’юсті, видача трудової книжки на руки здійснюється з метою її збереження, адже в умовах війни ніхто нічого гарантувати не може.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону колекторам стягувати борги з військових

“Роботодавець не може примусово видати трудову книжку на руки проти бажання самого працівника. Проте, в разі знищення трудової книжки через бойові дії працівник отримає чимало клопоту щодо відновлення даних при виході на пенсію, а роботодавець навряд чи понесе відповідальність, адже ми всі зараз живемо в умовах війни, що визнано форс-мажорною обставиною”, - ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-