Видатні українці: Кремінь пропонує список імен для перейменувань

Видатні українці: Кремінь пропонує список імен для перейменувань

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь опублікував рекомендований список українських діячів, чиї імена можна використовувати під час перейменувань.

Як передає Укрінформ, про це Кремінь повідомив у Фейсбуці.

"З початком повномасштабної війни росії проти України актуалізувалась тема перейменування географічних об‘єктів та об'єктів топоніміки населених пунктів - вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, скверів, бульварів, зупинок громадського транспорту (метро). Сьогодні перед місцевою владою стоїть завдання якнайшвидшого подолання наслідків колонізаторського минулого", - зазначив мовний омбудсмен.

З метою удосконалення і пришвидшення перейменування ідеологічних маркерів, які залишились у спадок від минулих епох, Кремінь у співпраці з провідними установами Національної академії наук України - Інститутом літератури імені Тараса Шевченка, Інститутом мовознавства імені Олександра Потебні, Інститутом української мови, за участі Національної академії педагогічних наук України склав попередній список видатних українців, які зробили визначальний внесок у розвиток та утвердження української мови як державної, відстоювали національні інтереси, своєю творчістю наближали той день, коли українською заговорить світ.

Читайте також: Мешканець Вінниці створив петицію щодо перейменування вулиці на честь Бориса Джонсона

У списку не враховані діячі, чиї імена вже є в географічних назвах чи об’єктах топоніміки.

“Зрозуміло, що ініціатива має виходити від жителів тих населених пунктів, в яких будуть перейменовувати географічні назви та об’єкти топоніміки. Завдання місцевої влади - дослухатися громади, академічних установ, провідних університетів. Певен, що цей узгоджений список буде в нагоді всім, в тому числі, за кордоном, хто вже зараз хоче увічнити в назвах вулиць, бібліотек чи скверів імена будівничих - захисників української мови, культури, нації. Користуйтеся, змінюйте свої громади. Перефразовуючи відомий крилатий вислів: чиїми іменами названі вулиці та сквери, того і країна”, - підкреслив Кремінь.

Він запросив громадян долучитися до впорядкування такого списку і надсилати на адресу уповноваженого протягом місяця (до 26 червня) імена тих захисників мови, хто мав бути увічненим в Україні. Остаточні рекомендації до перейменувань чи назв нових об’єктів топоніміки офіс мовного омбудсмена оприлюднить до Дня Конституції України.

Читайте також: Питання перейменування проспекту Григоренка на Жукова не актуальне – мер Харкова

“Зважаючи на те, що ст. 10 Конституції України визначено, що державною мовою в Україні є українська мова, пропоную поширити практику найменувань вулиць і площ на честь Основного Закону”, - додав Кремінь.

Пропозиції можна надсилати на адресу: toponimika@mova-ombudsman.gov.ua

З рекомендованим списком імен видатних творців, дослідників і популяризаторів української мови можна ознайомитись на сайті уповноваженого.

Читайте також: Місто Южноукраїнськ хоче перейменуватися на Південноукраїнськ

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт №7253, який забороняє надавати географічним об’єктам назви, що возвеличують росію, її дати, місця, події та діячів, що здійснювали агресію проти України чи інших держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-