З Херсона треба евакуювати 58 сиріт, які ховаються в підвалі церкви - Денісова

З Херсона треба евакуювати 58 сиріт, які ховаються в підвалі церкви - Денісова

Укрінформ
Омбудсмен з прав людини заявляє про необхідність якнайшвидшої евакуації з тимчасово захопленого росіянами Херсона 58 дітей-сиріт, які уже місяць переховуються у підвалі церкви.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Телеграмі.

Під час зустрічі з головою представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні Муратом Шахіним Денісова зазначила, що кожен ранок в офісі Уповноваженої розпочинається з оприлюднення інформації про вбитих та поранених дітей. Вона зауважила, що після звільнення тимчасово захоплених та “оточених населених пунктів України кількість загиблих і поранених дітей буде набагато більшою”.

Денісова заявила, що під час зустрічі “зосередила увагу на тому, що у захоплених агресором населених пунктах проводиться примусова депортація українського населення на територію країни-окупанта. високопосадовці та змі агресора повідомляють, що до рф вивезено 153 тисяч українських дітей. Їх вивозять як з батьками, так і без – розділяючи сім’ї”.

Читайте також: Викрадення та «усиновлення» росією українських дітей є порушенням гуманітарного праваМаасікас

За її словами, “держава-агресор розробила проєкт закону, який буде прийнято думою рф наступного тижня щодо спрощення та прискорення процедури усиновлення дітей з України. Такі дії країни-окупанта є геноцидом українського народу”.

Денісова повідомила, що ініціювала “створення міжнародної робочої групи з омбудсманів країн Європи для розробки механізму повернення наших дітей додому в Україну”.

За словами Денісової, “Шахін заявив, що звертатиметься до інституцій ООН та всіляко сприятиме, щоб ця робоча група якнайшвидше розпочала свою діяльність”.

Також Уповноважена “поінформувала про необхідність якнайшвидшої евакуації з тимчасово окупованого Херсона 58 дітей-сиріт, які вже місяць переховуються у підвалі церкви, не мають достатнього харчування, води, одягу, засобів гігієни та ліків.

Вона звернулась із проханням до голови представництва ЮНІСЕФ допомогти з евакуацією цих дітей”.

Крім того, сторони обговорили роботу безкоштовної гарячої лінії Уповноваженої з надання психологічної допомоги дітям та сім’ям, яка запрацювала з 1 квітня за підтримки ЮНІСЕФ.

Читайте також: росія вбила в Україні вже 200 дітей

“Після звільнення українських територій кількість звернень про психологічну допомогу щодня зростає. Люди повідомляють про пережиті тортури, вбивства, ґвалтування. Є потреба вже в наданні психіатричної допомоги”, - заявила Денісова.

Уповноважена “попросила Шахіна розглянути можливість за сприяння ЮНІСЕФ збільшити кількість психологів для роботи телефону гарячої лінії та залучити до неї психіатрів. Голова представництва підтримав цю пропозицію.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві закордонних справ заявили, що вивезення росіянами українських дітей може кваліфікуватися як кіднепінг (викрадення), та виступили з вимогою рішучої реакції міжнародної спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-