Нацполіція розслідує 95% воєнних злочинів

Нацполіція розслідує 95% воєнних злочинів

Укрінформ
На сьогодні Нацполіція України (НПУ) розслідує 95% воєнних злочинів, які рф вчинила на території нашої держави.

Про це в ефірі українських телеканалів заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, передає кореспондент Укрінформу.

«Фактично Нацполіція наразі розслідує 95% цих воєнних злочинів. Вони (поліцейські – ред.) – перші на місці події, вони здійснюють огляд місця події, збирають трупи, описують, - роблять усю цю масштабну роботу, яка потім ляже у основу кримінальних проваджень і вироків цим виродкам, злочинцям, які ґвалтували наших громадянок, які робили ці воєнні злочини <...> у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці, і багатьох-багатьох інших містах нашої держави», - сказав він.

Також міністр поінформував, що нині у нашій країні зі своєю командою перебуває прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан, який відповідає у МКС за збір доказів воєнних злочинів рф, вчинених на території України.

Читайте також: В Україні були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС - прокурор суду в Гаазі

Монастирський обговорив із Ханом, у тому числі, питання співпраці з органами Національної поліції і набір доказів, які мають українські правоохоронці.

«Їхня команда невдовзі буде працювати тут на постійній основі, і сьогодні ми передали їм частину артефактів - залишки осколків, у тому числі, ракет «Град» і «Іскандер», як фактичний доказ цієї агресії. Прокурор МКС сам подивився приклади зруйнованих будинків у Бородянці», - заявив глава МВС.

Монастирський також згадав про нещодавню трагедію у Краматорську, де рф обстріляла залізничний вокзал із громадянами, на якому тоді перебувало близько 4 тис. людей, у тому числі діти і жінки.

«На жаль, багато з них загинуло, - є 57 загиблих, 114 поранених», - сказав міністр.

Читайте також: Агресори залишали розтяжки навіть у пральних машинах - Монастирський

За його словами, правоохоронці наразі фіксують щоденне зростання кількості цивільних осіб, які загинули через дії рф в Україні.

«Тільки офіційно, те, що пройшло і з чим вдалося попрацювати судово-медичним експертам, ми говоримо про більш як 2700 загиблих цивільних. Але я кажу цю цифру надзвичайно умовно, тому що ми розуміємо, що вона значно більша», - заявив він.

Монастирський уточнив, що правоохоронці знаходять все нові тіла і нові докази злочинної агресії рф, і все це фіксується.

«Я думаю, що за 2 тижні ця сума (сумарна кількість загиблих цивільних - ред.) буде значно більшою. Але ми маємо розуміти, що ця сума – це без урахування наших українських Волновахи, Маріуполя, де, на жаль, кількість цивільних загиблих є у рази більшою», - констатував він.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні: Макрон пояснив, чому не вживає слово «геноцид»

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну.

Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Фото: Нацполіція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-