Вступна кампанія-2022: зміст завдань блоку тестування з української мови

Вступна кампанія-2022: зміст завдань блоку тестування з української мови

Укрінформ
На сайті Українського центру оцінювання якості освіти опубліковано роз'яснення щодо змісту, структури й оцінювання блоку національного мультипредметного тестування з української мови.

Як передає Укрінформ із посиланням на Український центр оцінювання якості освіти.

Як зазначається, у межах вступної кампанії 2022 року передбачено проведення національного мультипредметного тестування (НМТ), яке проводитимуть у комп’ютерному форматі. Це випробування міститиме три блоки завдань: з української мови, з математики та з історії України.

Зміст завдань блоку НМТ з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО з української мови. "Зверніть увагу, що у відповідній програмі вас має цікавити лише та частина, що стосується української мови. Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено в шкільному курсі української мови, а саме теми: «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»; «Лексикологія. Фразеологія»; «Будова слова. Словотвір»; «Морфологія»; «Синтаксис»; «Стилістика»; «Розвиток мовлення», - роз'яснили в УЦОЯО.

Читайте також: Вступна кампанія-2022: нормативних документів та алгоритму дій ще немає

Водночас уточнюється, що питома вага до того чи того розділу мовознавства в змісті блоку НМТ з української мови загалом відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови. "Щоправда, розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей", - зауважили в Центрі.

Загалом усього в блоці НМТ з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких:

- 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;

- 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»).

Водночас у блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, як не буде й завдань з української літератури.

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) можна буде дізнатися після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал.

Читайте також: Вступна кампанія-2022 пройде у липні — Міносвіти

Для підготовки до тестування в Українському центрі оцінювання якості освіти радять продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи онлайн або офлайн уроки, які проводять вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн. А для самостійного тренування доречно використовувати: тести минулих років, розміщені в розділі «Підготовка. Тести минулих років», де обирайте закладки «Українська мова і література» та «Українська мова»; відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих років: Пробне ЗНО-2020; Пробне ЗНО-2021(відео №2, відео №3); Підготовка до ЗНО-2021; короткі тематичні тести в онлайн-тестувальнику з української мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти; інші ресурси, які допоможуть повторити мовні теми, а також призвичаїтися до роботи в середовищі онлайн-тестувальників.

Упродовж наступних двох тижнів Український центр оцінювання якості освіти підготує такі ж матеріали про блоки з математики та історії України, а вже наприкінці квітня можна буде ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України цього року замість зовнішнього незалежного оцінювання планує провести мультидисциплінарний тест.

Це первинний спрощений аналог ЗНО для вступу та здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти на всі спеціальності (бюджетні місця), а також на кон’юнктурні і медичні спеціальності (зокрема контракт).

Мультидисциплінарний тест на вступ до вишів включатиме українську мову, математику та історію України. Планується, що вже у червні пробний варіант тесту буде оприлюднений МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-