КСУ ухвалив рішення у справі про посилений соцзахист військовослужбовців

КСУ ухвалив рішення у справі про посилений соцзахист військовослужбовців

Укрінформ
Конституційний Суд визнав неконституційними положення, що звужують права на отримання одноразової грошової допомоги військовослужбовцями.

Конституційний Суд визнав неконституційними положення Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", відповідно до яких у разі зміни групи інвалідності або ступеня втрати працездатності понад дворічний термін після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги не здійснювалася.

Відповідне рішення КСУ ухвалив 6 квітня у справі за конституційною скаргою громадянина Сергія Поліщука, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Суду.

„Установлення такого законодавчого обмеження є невиправданим з огляду на те, що законодавець мав можливість обрати для досягнення цієї ж мети засіб, який менш обтяжливо зачіпав би сферу реалізації прав військовослужбовців на соціальний захист“,- йдеться у рішенні.

У мотивувальній частині зазначається, що конституційний обов’язок держави щодо забезпечення посиленого соціального захисту військовослужбовців є значущішим, ніж будь-які цілі, досягнення яких законодавець визначав як підставу для запровадження обмеження права на отримання одноразової грошової допомоги у збільшеному розмірі при зміні групи інвалідності, збільшенні відсотка втрати працездатності часовими рамками.

“Установлені оспорюваними приписами закону обмеження є невиправданими та такими, що непропорційно обмежують право на посилений соціальний захист військовослужбовців, не узгоджуються з засадничими конституційними цінностями, зокрема такими як принцип захисту прав людини, принцип верховенства права в аспекті домірності та вимог щодо соціального захисту військовослужбовців”, - постановив КС.

Читайте також: Гроші з «пакунку малюка» під час війни можна використати на необхідні товари

Приписи закону, визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення КСУ цього рішення.

Суддею-доповідачем у справі виступав Василь Лемак.

Автор скарги просив суд визнати неконституційним пункт 4 статті 163 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-