Як оформити лікарняний під час війни - роз'яснення МОЗ

Як оформити лікарняний під час війни - роз'яснення МОЗ

Укрінформ
Порядок формування листків непрацездатності не змінився.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Порядок формування листків непрацездатності не змінився. Ви в першу чергу звертаєтеся за медичною допомогою, і, в разі наявності у вас тимчасової непрацездатності, ваш лікуючий лікар формує про такий факт відповідний медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я. Варто зауважити, що обов’язок формувати такі медичні висновки покладається безпосередньо на лікуючого лікаря", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, як зазначають у МОЗ, не обов’язково окремо звертатися до лікаря первинної медичної допомоги для цього у разі, якщо медичну допомогу надавав лікар-спеціаліст.

Так само як і не обов’язково подавати для цього декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Після формування лікарем відповідного медичного висновку він буде направлений до Електронного реєстру листків непрацездатності.

У разі, якщо ви є застрахованою особою та включені до Реєстру застрахованих осіб (тобто вами або вашим роботодавцем за вас сплачуються відповідні внески), - в ЕРЛН сформується листок непрацездатності.

Сформований листок непрацездатності буде доступний вам та вашому роботодавцю.

Для незастрахованих осіб листки непрацездатності не формуються, а документом, який підтверджує факт тимчасової непрацездатності, є сформований лікарем медичний висновок.

Якщо ваш лікар не має технічної можливості сформувати медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я, він може відкрити вам лікарняний у паперовій формі.

Щодо отримання виплат за листками непрацездатності або допомоги по вагітності та пологах, то вони також можуть бути опрацьовані та здійснені роботодавцем у встановленому порядку.

Читайте також: У Фонді соціального страхування сказали, як українцям платитимуть лікарняні

Водночас, такі виплати можна отримати, навіть якщо роботодавець не може опрацювати ваші документи та подати заяву-розрахунок за місцем розташування через бойові дії. Зверніть увагу, якщо ваше підприємство розташоване на території, де бойові дії не ведуться, а отже відсутні перепони для формування заяви-розрахунку, роботодавець має призначити вам допомогу у визначені терміни, попри воєнний стан. Для отримання виплат безпосередньо від Фонду соціального страхування України необхідно звернутися до будь-якого зручного для вас відділення Фонду: https://cutt.ly/CA476iJ.

Із собою потрібно мати такі документи:

паперовий листок непрацездатності або номер е-лікарняного;

копії 1-4, 11-16 сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;

довідку про присвоєння РНОКПП (реєстраційного номера картки платника податків).

Читайте також: Як організувати дистанційне навчання на окупованих територіях - думка політолога

За наявності також подаються інші документи, що підтверджують право на пільги, розмір заробітної плати тощо. Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається, однак може бути надана за наявності.

Кошти перераховують на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку, слідкувати за станом фінансування ви можете онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-