Найбільш вразливі в умовах війни люди з образним мисленням - Покальчук

Найбільш вразливі в умовах війни люди з образним мисленням - Покальчук

Укрінформ
У сучасних умовах нападу росії на Україну найбільш вразливими є люди з образним мисленням.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в інтерв'ю «Українській правді» соціальний та військовий психолог Олег Покальчук.

«Важко знайти логічне пояснення того, що відбувається. Важко позиціонувати свою особу в цій реальності, контури якої невідомі. Тому настає такий «екзистенційний хаос» всередині. Ступінь цього хаосу залежить від типу особистості. Зараз найбільш вразливі люди з образним, художнім мисленням. Люди, які читали багато книжок. Люди духовно багаті, я це кажу без іронії», - сказав Покальчук.

Він додав, що сукупність культурної інформації, якою такі люди володіють, не дає їм якогось практичного знання, в тому числі під час війни. Так само - коли підлітки намагаються копіювати героїв або героїнь серіалів, в реальному житті зазнають фіаско. Виявляється, що життя влаштоване інакше.

«Ця вразлива категорія – люди емпатичні, освічені. Така прикра новина: чим освіченіша людина, тим важче їй все це переживати. Її світ зруйнувався в ту мить, коли вона дізналася про війну», - пояснив Покальчук.

За словами психолога, все, що люди називають «емоціями» в цілому – це комплекс різних переживань. Є спочатку реакції на ситуації, вони поведінкові, а не більш осмислені, а потім починається спроба раціоналізації того, що відбувається. Оскільки подія безпрецедентна, раціоналізація починає пробуксовувати.

Водночас психолог зауважив, що процес звикання до війни є нормальним, бо з метою виживання люди адаптуються до всього.

«Свідомість раціоналізує те, що відбувається, і зменшує стресогенний вплив. Але лишаються фізичні речі, і я маю навіть на увазі не можливість поранення, прямі удари, смерть. Вібрації від пострілів, залпів впливають на організм дуже стресогенно. Ми все це продовжуємо відчувати. Як тварини, які, почувши вібрації перед землетрусом чи цунамі, заздалегідь тікають», - сказав Покальчук.

Але є і часи затухання, коли людина розуміє, що, якщо є повтори чогось, то це неприємна, але частина реальності. Це – хороший момент для загального виживання. Поганий він тим, що може притуплятися відчуття небезпеки.

«Мій знайомий у 2014-му році один раз не вдягнув у випадку тривоги бронежилет, і його не стало. Нам не хочеться бігати в підвал, але це треба робити», - наголосив психолог.

Навіть якщо здається, що звикли, якщо ліньки, у разі обстрілу все одно ховайтеся, закликав психолог.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-