Як зберегти психологічне здоров'я під час евакуації – поради фахівця

Як зберегти психологічне здоров'я під час евакуації – поради фахівця

Укрінформ
Психологиня з 20-річним досвідом Леся Ковальчук, яка разом з дітьми евакуювалася з Києва до Європи, надала людям поради, як зберегти психологічне здоров'я під час евакуації.

Як передає Укрінформ, про це інформує Офіс Омбудсмана у Телеграмі.

Вона поінформувала, що на додачу до всіх жахів і випробувань, через які проходить наразі кожен українець, у біженців є ще два додаткових – перебування годинами, а інколи та днями у замкненому приміщенні (поїзд, автобус, авто) в одному положенні, та необхідність постійно приймати доленосні рішення (поїхати чи залишитися, куди саме їхати, яким маршрутом тощо).

«Все це змушує тіло і психіку працювати у режимі надможливостей. А сильний тривалий стрес може призвести до заціпеніння. У цьому стані погляд стає «скляним», людина наче заморожується й відключається від реальності. Вивести людину з цього стану дуже важко», – уточнюється у повідомленні.

Психолог розповіла, що для того, щоб не доводити ситуацію до такого стану, варто робити низку речей.

Уточнюється, що місія мами – зберегти генофонд нації.

«Якщо там, де ви знаходитеся, стає небезпечно, ваша задача № 1 — вивезти дитину. Діти, які стають свідками насилля, бачать вибухи, кров, смерть, зазнають травми, яка впливатиме на все їхнє подальше життя. Війна закінчиться — і комусь треба буде будувати нову Україну. Вивезти дитину в безпечне місце — це прояв патріотизму», – зазначається у повідомленні.

В установі також радять мамам взяти улюблену іграшку дитини з собою, оскільки ця іграшка стане «супергероєм» і підтримуватиме дитину.

«Дитині – чіткі інструкції. Спокій мами — запорука спокою дитини. Розмовляйте спокійно, не надто голосно. Давайте чіткі прості інструкції: «Зараз ми сідаємо в автобус. У нас є вода та бутерброди. Ми будемо їхати багато годин. Я з тобою», – уточнюється у повідомленні.

Громадянам також радять лишатися у контакті з тілом, оскільки коли особа багато годин знаходиться у одному положенні, ризик впасти у заціпеніння зростає. «Тому повертайтеся у тіло. Якщо є можливість, пострибайте на місці, зробіть кілька присідань. Якщо можливості немає, розітріть вуха, обличчя, розімніть по черзі кожен палець, легенько пощипайте або простукайте усе тіло. Робіть так щогодини», – зазначається у повідомленні.

У відомстві також рекомендують людям ставити час від часу собі запитання, що вони наразі відчувають, чи їм холодно, чи млосно, чи вони хочуть пити, і прислухатися до тіла – це допомагає лишатися в контакті з реальністю.

«Дихайте. У стані стресу дихання стає поверхневим та переривчастим. Робіть дихальні вправи: на 6 рахунків вдих — 3-6 рахунків затримка — 6-10 рахунків видих. Глибоке дихання дає мозку команду: я в порядку», – поінформували в установі.

Громадянам також радять пити воду, у режимі крапельного поливу: часто і маленькими ковточками, оскільки від стресу може пересихати в роті.

«Якщо води мало — наберіть один ковток у рот і тримайте. Важливо підтримувати слизові оболонки зволоженими — на рівні нервової системи це ще один сигнал про те, що все добре», – зазначається у повідомленні.

Також людям рекомендують спати за будь-якої можливості, а якщо немає можливості — посидіти кілька хвилин із заплющеними очима, при цьому треба усвідомлено розслабити м'язи обличчя й тіла.

«Відпочивайте у проміжних пунктах. За першої нагоди прийміть душ, вимийте голову, переодягніться в чисте, поїжте гарячого, відпочиньте. І лише потім приймайте рішення, що робити далі», – радить психолог.

Зазначається, що громадянам також необхідно зберігати інформаційну чистоту. Необхідно тримати руку на пульсі і підтримувати зв'язок з рідними. При цьому не варто сидіти 24/7 у потоці новин, не варто дивитися нон-стоп фото та відео воєнних дій, оскільки це виснажує.

«Проявляйте людяність. Війна — тест на емпатію для кожного з нас. Озирніться довкола, можливо, комусь поряд ще гірше, ніж вам. Діліться — добро обов'язково повернеться до вас сторицею», – підсумувала психолог.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року путінська росія розпочала військову агресію проти України, масовані обстріли та бомбардування житлових районів українських міст та селищ, що призвело до масових жертв серед мирного населення та примусило мільйони людей покинути свої домівки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-