Бербок запропонувала створити гуманітарні хаби для розподілу українських біженців

Бербок запропонувала створити гуманітарні хаби для розподілу українських біженців

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок запропонувала колегам по ЄС створити центри розподілу біженців і посилити євроатлантичну солідарність з цього питання.

Про це політик заявила журналістам на полях зустрічі голів МЗС ЄС у Брюсселі в понеділок, повідомляє Укрінформ.

«Я запропонувала створення «гуманітарних хабів» - місць у всіх державах, звідки будуть розподілятися люди», - сказала Бербок.

За її словами, треба спільними зусиллями зробити все для того, щоб забезпечити логістично прийняття та розподіл не тисяч, а сотень тисяч людей.

За оцінками, які навела дипломат, можна очікувати від 8 млн до 10 млн біженців з України ближчими тижнями. Вже прибули понад 3 млн. Отже всі країни в Європі мають прийняти сотні тисяч біженців, але треба також забезпечити розподіл через Атлантику.

«Ми потребуємо солідарності щодо українців, потребуємо не лише коридорів (виходу) з України, а солідарного повітряного мосту: ми маємо розподіляти за їх допомогою біженців по всій Європі безпосередньо від зовнішнього кордону. Кожен має взяти біженців, йдеться не про пару тисяч, а про мільйони», - заявила глава німецького МЗС.

Пропозиція щодо «хабів», за словами Бербок, отримала схвалення колег. Першим кроком стане створення платформи підтримки Молдови, найменшої країни на зовнішніх кордонах ЄС, яка прийняла велику кількість українців. Платформу буде створено Німеччиною, Францією і Румунією, 5 квітня планується провести в Берліні велику донорську конференцію.

«Ми є свідками найбільшої гуманітарної катастрофи після Другої світової війни», - констатувала Бербок.

Вона зазначила, що Захід протиставляє жорстокості та нелюдськості цієї війни людськість.

Окрім гуманітарної допомоги та розподілу біженців, очільники МЗС країн ЄС обговорювали в Брюсселі подальші поставки озброєнь Україні, для чого фінансування було подвоєно та доведено до 1 млрд євро, а також посилення санкцій і закриття лазівок для їх обходу.

24 лютого президент рф путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-