Об'єднана єврейська община України заявляє, що жодних нацистів при владі в країні немає

Об'єднана єврейська община України заявляє, що жодних нацистів при владі в країні немає

Укрінформ
Об'єднана єврейська община України заявляє, що жодних нацистів при владі в Україні немає.

Як повідомляє Укрінформ, про це в Об'єднаній єврейській общині сказали в інтерв'ю «Українським новинам».

«Ми дивимося на це питання з нашої професійної точки зору щодо кількості випадків антисемітизму і загалом щодо ситуації з цим явищем в Україні», - наголосили в общині та зазначили, що теза президента рф володимира путіна про «денацифікацію» є помилковим вибором російської пропаганди.

Як заявили в єврейській общині, за підсумками «Звіту з антисемітизму в Україні-2021», що недавно вийшов, за весь попередній рік «ми зафіксували 52 випадки антисемітизму, у 2020 їх було 49, у 2019 – 56. Тобто ми бачимо, що 3-й рік поспіль рівень антисемітизму в Україні залишається незмінним. Це після значного зниження, яке відбулося після 2018 року».

«Чи є потреба «денацифікувати» країну, в якій вперше за 30 років незалежності було прийнято Закон «Про протидію та запобігання антисемітизму»? Закон вперше на державному рівні встановлює визначення «антисемітизму». Напередодні повномасштабного вторгнення в рамках війни росії проти України, в середині лютого 2022 року в країні було запроваджено кримінальну відповідальність за антисемітизм. 295 народних депутатів Верховної Ради України проголосували за поправку до Кримінального кодексу, де розширили статтю 161 (Порушення рівноправності громадян), доповнивши її фразою «прояви антисемітизму», - нагадали в общині.

Також в Об'єднаній єврейській общині наголосили, що в Україні від «денацифікації» постраждали не лише будівлі синагог. «Все почалося з Бабиного Яру. 1 березня в історичну ділянку біля телевежі в Києві, де раніше знаходився єврейський цвинтар, влучило кілька ракет. У Талмуді осквернення кісток називається своєрідною формою вбивства.

Наступного дня ракета впала на єврейський цвинтар у Білій Церкві, після чого постраждав ряд об'єктів єврейської общини у Харкові. Насамперед, сильно зруйнований єврейський молодіжний центр Hillel, вибиті вікна в молодшій єврейській школі внаслідок ударної хвилі.

9 березня у Харкові ударною хвилею вибило вікна синагоги, яка є однією з найбільших у Європі. Наскільки нам відомо, внаслідок усіх інцидентів по харківських об'єктів постраждалих немає, хоча на той час у синагозі знаходилося близько ста людей. А вранці 15 березня від ракетного обстрілу постраждала єшива на вулиці Чоботарській, ракетою чи уламком пробитий дах будівлі».

Крім того, в Об'єднаній євреській общині висловили побажання, щоб Ізраїль зіграв позитивну роль як посередник і допоміг досягти миру на прийнятних для України умовах. «Ми думаємо, що якщо зустріч (президентів України і Росії - ред.) буде, то вона має проходити не в Тель-Авіві, а в Єрусалимі як у святому та символічному місці».

В общині зазначили, що останніми днями спостерігається активізація позицій Ізраїлю проти агресії росії, зокрема, заяви ізраїльського міністра закордонних справ Яїра Лапіда на зустрічі з главою МЗС Румунії про те, що вторгнення рф в Україну позбавлене будь-якого виправдання, а також заява, що Ізраїль не стане для росії можливістю для обходу санкцій. «Важливо розуміти, що Єврейська община України та уряд Ізраїлю – практично не пов'язані між собою сили, але ми сподіваємось на активніші дії виконавчої гілки влади Держави Ізраїль», - зазначили в Об'єднаній єврейській общині України.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що так звана «денацифікація» українського народу, під прикриттям якої путін розпочав війну з Україною, є чистим нацизмом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-