Ляшко закликав не купувати ліки наперед і запевнив, що вони не дорожчатимуть

Ляшко закликав не купувати ліки наперед і запевнив, що вони не дорожчатимуть

Укрінформ
Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко звернувся до українців із проханням не купувати ліки наперед. 

Як передає Укрінформ, про це він сказав під час телемарафону українських телеканалів.

«Щодо логістики постачання ліків у нас така ж проблема, як і з доставкою харчів. Саме логістична проблема є однією з ключових сьогодні щодо вчасності довезення тих чи інших лікарських засобів в аптечну мережу. Але тут є ще один фактор, і я хотів би звернутися до українців. Будь ласка, не накуповуйте лікарських засобів наперед, на 3-6 місяців. Лікарські засоби в Україні сьогодні є, вони постачаються в аптеки регулярно. Є сайти МОЗ, Tabletki.ua, що показують, які аптеки працюють. Не можна набирати ліки наперед. Це впливає на можливість купити або отримати в межах програми «Доступні ліки» ті чи інші препарати», - сказав Ляшко.

Він нагадав, що 12 березня уряд ухвалив постанову, відповідно до якої всі препарати інсуліну є безоплатні на період дії воєнного стану.

«Тепер будь-який інсулін – імпортний, вітчизняний, дороговартісний – видається в аптеках безкоштовно за рецептом лікаря – як електронним, так і паперовим. На сайтах МОЗ і Tabletki.ua чітко позначені аптеки, де є інсулін і який саме вид. Є трошки незручності, бо не в найближчій аптеці, але у нас воєнний стан», - зауважив міністр.

Водночас він наголосив, що є у нас регіони, куди не можна довезти інсулін, гормонозамісні препарати або інші необхідні ліки, бо окупанти не дають «зелених коридорів».

«Тому ми в гуманітарних конвоях відправляємо лікарські засоби до військової адміністрації, яка розподіляє їх до лікарень. Треба налагоджувати комунікацію з обласними лікарнями, з лікарнями на місці, через свого сімейного лікаря для того, щоб дізнатися, де можна отримати життєво важливі лікарські засоби», - зазначив Ляшко.

Він закликав повідомляти про суттєве завищення цін якоюсь аптечною мережею на номер 0800 60 20 19.

«У нас мораторій на необґрунтоване підняття цін, і ми на це будемо жорстко реагувати. Власники мереж, дистриб’ютори і виробники запевнили, що підстав для підняття цін немає. Можливо, буде підняття цін на імпортовану продукцію. В разі коливання долара це буде обгрунтоване підняття, і ми будемо це відслідковувати. В разі необґрунтованого підняття цін вживатимемо управлінських рішень», - запевнив міністр.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-