Рішення про запровадження комендантської години в регіонах ухвалюють військові адміністрації - U-LEAD

Рішення про запровадження комендантської години в регіонах ухвалюють військові адміністрації - U-LEAD

Укрінформ
Рішення про запровадження комендантської години на місцях в умовах воєнного стану ухвалюють військове командування або військові адміністрації, а органи місцевого самоврядування мають сприяти доведенню відповідного наказу до жителів громад.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Програма «U-LEAD з Європою» у Фейсбуці, відповідаючи на запитання, хто може запроваджувати комендантську годину в умовах воєнного стану.

«Відповідно до п.5 ч.1 ст.8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року № 389-VIII, в Україні, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, заходи правового режиму воєнного стану», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що одним із таких заходів може бути запровадження у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, комендантської години (заборони перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень), а також встановлення спеціального режиму світломаскування.

Процедуру запровадження комендантської години унормовано «Порядком здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан», затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 8 липня 2020 р. № 573.

Відповідно до Порядку, комендантська година запроваджується шляхом видання наказу військовим командуванням або військовою адміністрацією (у разі її утворення), який доводиться до відома військових адміністрацій або ради оборони Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Оскільки Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 у всіх областях України (окрім Донецької та Луганської) главою держави утворено відповідні обласні та районні військові адміністрації, то комендантська година запроваджується наказом військової адміністрації, а не рішенням органів місцевого самоврядування.

Накази військової адміністрації про запровадження комендантської години доводяться до відома підприємств, установ, організацій та населення сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями або радами оборони Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя та через засоби масової інформації. То ж органи місцевого самоврядування мають сприяти доведенню наказу військової адміністрації про запровадження комендантської години до жителів відповідної територіальної громади.

На території, де запроваджено комендантську годину, забороняється перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях осіб без виданих перепусток, а також рух транспортних засобів. Дозволяється перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях, де запроваджено комендантську годину, без виданих перепусток особам та рух транспортних засобів Збройних сил, Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції, СБУ, ДФС, ДМС, ДСНС, які залучаються до здійснення заходів під час запровадження комендантської години, транспортним засобам спеціалізованого призначення, які виконують невідкладне службове завдання, за умови ввімкнення спеціальних світлових сигнальних пристроїв.

Крім того, у U-LEAD повідомляють, що у випадку, коли наказом військової адміністрації запроваджується комендантська година, призначається і комендант, який підпорядковується начальнику військової адміністрації. Контроль за дотриманням особами комендантської години здійснюється патрулями, які підпорядковуються коменданту.

«Патруль - спільний рухомий наряд, до складу якого входять поліцейські Національної поліції та військовослужбовці Збройних сил і можуть залучатися військовослужбовці Національної гвардії та Держприкордонслужби, що виконує покладені на нього обов’язки на маршруті патрулювання, визначеному комендантом на території, де запроваджено комендантську годину», - пояснюють у U-LEAD.

Крім того, роз’яснюють, що за посадою старости у громадах як посадові особи місцевого самоврядування не можуть здійснювати контроль за додержанням комендантської години. Однак якщо така особа вступить на військову службу до лав Сил територіальної оборони Збройних сил України або до добровольчого формування територіальної громади, то за наказом коменданта вона може бути включена до складу патруля, який і буде контролювати дотримання комендантської години.

24 лютого президент російської федерації путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та з Криму. Вони руйнують міста, вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-