Вчителі та викладачі можуть працювати дистанційно з будь-якої країни

Вчителі та викладачі можуть працювати дистанційно з будь-якої країни

Укрінформ
Вчителі та викладачі можуть працювати дистанційно з будь-якої країни - освітній омбудсмен.

Як передає Укрінформ, про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив у Фейсбуці.

За його словами, уже з понеділка деякі заклади освіти відновлюють в умовах воєнного стану навчання після двотижневих канікул, зокрема - у дистанційному форматі.

"Але частина працівників закладів освіти через воєнні дії в нашій країні були вимушені виїхати за її межі. Й ми дедалі частіше отримуємо звернення від педагогічних працівників щодо того, чи мають вони право працювати дистанційно з-за кордону. Деякі не дуже обізнані у правовому плані керівники намагаються абсолютно незаконно позбавляти українців права на працю, видаючи безграмотні накази про заборону дистанційної роботи для тих працівників, які наразі перебувають за межами України", - зауважив Горбачов.

Він звернув увагу керівників та працівників закладів освіти на те, що, відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України, дистанційна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Відповідно до частини 4 статті 60-2, у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на своєму робочому місці.

Тобто чинне законодавство не встановлює жодних територіальних обмежень щодо робочого місця працівника в умовах дистанційної роботи, підкреслив освітній омбудсмен.

Отже, наголосив Горбачов, педагогічні працівники цілком правомірно з використанням дистанційних технологій можуть здійснювати педагогічну діяльність, перебуваючи за межами України.

Він наполегливо рекомендував керівникам закладів освіти "не лише не порушувати чинне законодавство про працю, але й не втрачати совість у часи важких випробувань, коли всім нам вкрай потрібна підтримка одне одного".

Як повідомлялося, з 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками. Ворог завдає ракетних та авіаударів по українських містах. Зруйновано більш як 200 шкіл. Освітній процес в Україні призупинено.

9 березня міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет заявив, що МОН ухвалило рішення про початок освітнього процесу в різних форматах у тих регіонах України, де це можливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-