Четверо українських олігархів засудили Росію за війну в Україні, решта поки мовчить - ЗМІ

Четверо українських олігархів засудили Росію за війну в Україні, решта поки мовчить - ЗМІ

Укрінформ
Кілька українських найбагатших бізнесменів засудили Росію за війну в Україні. Серед них - Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, родина Герег та Сергій Тігіпко. Решта поки мовчать.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті видання "Українська правда", яке надіслало відповідні запити олігархам і від деяких із них отримало відповіді.

Ахметов, зокрема, відповів, що "Росія безумовно є країною-агресором, а Путін – воєнним злочинцем". За словами бізнесмена, він зараз не має в Росії жодних інтересів та активів.

Пінчук також підтвердив, що вважає Росію агресором, а Путіна злочинцем. "Так, як і весь цивілізований світ", - сказав він.

Бізнесмен заявив, що не має жодних фінансових інтересів у Росії. "Ні. Жодних. Ще з квітня 2019 року Росія ввела повне ембарго на українські труби, а з лютого 2021 року – на залізничну продукцію. З 1 листопада 2018 року Віктор Пінчук особисто та його компанії – у санкційних списках РФ", - відповів він на питання видання.

Крім цього, Пінчук повідомив, що через свої фонди та компанії підтримує тісну співпрацю з Міністерством оборони України та волонтерськими організаціями, здійснює закупівлю і постачання засобів індивідуального захисту військових та сил територіальної оборони, у тому числі медичних препаратів, а його промислові підприємства працюють на підтримку військовим частинам та підрозділам тероборони.

Співзасновниця групи компаній "Епіцентр" Галина Герега у відповідь на запит видання заявила, що війна, яка сьогодні відбувається в Україні, – це злочин проти нашої держави, а "за всі сльози наших людей, за життя наших синів, за зруйновані міста Путін має відповісти в Гаазі".

Вона запевнила, що бізнес родини Герег не має жодних фінансових інтересів у Росії.

Крім цього, Герега зазначила, що компанія "Епіцентр" підтримує українську армію з перших днів війни і витратила уже понад 100 млн грн на допомогу ЗСУ, територіальній обороні, волонтерам, а також співпрацює з волонтерськими організаціями для забезпечення доставки гуманітарних вантажів із-за кордону в Україну.

Назвав Росію агресором, а Путіна військовим злочинцем і Сергій Тігіпко.

"Так, вважаю. Іншої відповіді сьогодні бути не може. Росія - агресор, а Путін однозначно є військовим злочинцем", - сказав він.

Тігіпко запевнив, що його бізнес не має фінансових інтересів у Росії. Бізнесмен також розповів, що його команда створила в Групі ТАС штаб оперативного реагування, допомагає армії із закупівлею обладнання, теробороні - з амуніцією та продуктовим забезпеченням, а також підтримує тих, хто вимушений покинути свої домівки.

Водночас в УП зазначили, що надіслали також відповідні запити до таких українських великих бізнесменів, як Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ, Костянтин Жеваго, Геннадій Боголюбов, Вадим Новинський, Олександр Ярославський та Юрій Косюк.

Вказується, що Коломойський і Фірташ отримали питання видання, але відповіді від них поки немає.

Пресслужба Жеваго у відповідь на запит надіслала посилання на пресрелізи компаній олігарха щодо передавання в окремі міста продуктів, автомобілів армії та сплату FerrExpo 1 млрд грн податку на прибуток авансом. Водночас прямої відповіді на питання, чи вважає Жеваго Росію агресором, а Путіна – воєнним злочинцем, там не надали. Так само утрималися від відповіді на питання, чи має бізнес Жеваго контакти з країною-агресором.

Пресслужба Юрія Косюка теж відмовилася надати прямі відповіді на питання, чи вважає бізнесмен Росію агресором, а Путіна – військовим злочинцем, і чи має Косюк бізнес-відносини з країною-агресором.

Пресслужба Ярославського заявила, що утримається від відповідей на питання видання.

Коментар Новинського поки уточнюється, а з Боголюбовим журналісти зв'язатися не змогли.

Раніше у ЗМІ звертали увагу на те, що з початку війни Україна не чула і не бачила жодного публічного виступу жодного українського олігарха проти Путіна.

В Україні одинадцятий день триває війна. 24 лютого президент РФ Путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-