Громадські організації підписали звернення до країн НАТО про захист неба України

Громадські організації підписали звернення до країн НАТО про захист неба України

Укрінформ
Громадські організації підписали звернення до країн-членів НАТО про захист українського неба.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ZMINA.

«4 березня 2022 року російські війська обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Уперше в світовій історії війська завдали ударів по такому надважливому стратегічному об’єкту, чим наразили на ядерну катастрофу Європу та всю планету», - ідеться у повідомленні.

У зверненні зазначається, що тиждень тому життя Україні змінилося назавжди. «Росія розпочала жорстоку неспровоковану війну проти України із unprovoked war of agression against Ukraine with full-scale invasion into our territory. Але сім останніх днів показали - це війна не лише проти України, але проти демократії, свободи та гуманності у всьому світі», - сказано в повідомленні.

Окрім українських військових об’єктів, Росія прицільно бомбардує мирні житлові масиви, лікарні та пологові будинки, дитячі садки та університети, церкви та навіть меморіал жертвам Голокосту у Києві.

Деякі українські міста, серед яких Маріуполь, Харків, Херсон, Волноваха, сьогодні на межі гуманітарної кризи. Через масовані безупинні обстріли російських військ у ці міста неможливо доставити гуманітарну допомогу, неможливо безпечно евакуювати жінок та дітей з облоги - вже кілька днів люди ховаються у підвалах без їжі, води та опалення. Те, що робить Росія - це геноцид українського народу. Слідчі Міжнародного кримінального суду виїхали до України, щоб фіксувати ці злочини.

«Але ніч на 4 березня показала, що навіть винищення жителів України - не єдина мета кровожерного режиму Росії. Обстрілами Запорізької АЕС війська окупантів поставили під питання виживання всього людства і навіть життя власних громадян», - ідеться в повідомленні.

Автори звернення наголосили, що світ уже багато в чому допомагає Україні, однак події минулої ночі показали, що окрім гуманітарної підтримки та поставок амуніції й озброєння Україна найбільше потребує безпечного неба. Тільки це завадить ворогу наносити підступні нічні авіаційні удари по мирних містах та стратегічних об’єктах інфраструктури.

Петиція про захист українського неба та No Fly Zone уже набрала понад мільйон голосів жителів різних країн. Весь світ розуміє важливість закриття українського неба. Тепер час усім демократичним урядам, які поділяють цінності людського життя, ділом довести свої гуманістичні ідеї, заявили автори звернення.

«Від імені мільйонів українців, які з 24 лютого сидять в укриттях та бомбосховищах, у пам’ять про понад дві тисячі цивільних громадян, які загинули від російського бомбардування, ми закликаємо парламенти та уряди країн-членів НАТО - PROTECT UKRAINIAN SKY WITH AIR AND MISSILE DEFENCE», - сказано в документі.

Звернення підписали 84 громадські організації, зокрема Центр прав людини ЗМІНА, рух Чесно, фундація DEJURE, Крим SOS, Детектор медіа та інші.

Як повідомляв Укрінформ, петиція про закриття неба над Україною зібрала вже 1 мільйон 243 підписи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-