Чехія заявила про готовність приймати біженців з України

Чехія заявила про готовність приймати біженців з України

Укрінформ
Чехія надасть допомогу для внутрішньо переміщених осіб в Україні та одночасно готується прийняти в себе українських біженців.

Про підсумки засідання уряду Чехії у п’ятницю поінформував на брифінгу міністр внутрішніх справ Віт Ракушан, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Так, за даними міністра, вирішено виділити 300 млн крон гуманітарної допомоги для забезпечення основних потреб тим українцям, які змушені залишити свої домівки.

Крім того, виділено 10 млн крон на санітарні матеріали, в Україну будуть відправлені комплекти першої допомоги, а також Чехія готова доставити кров і плазму в необхідних обсягах. Республіка надасть і пальне. Чеські лікарні будуть приймати на лікування вояків ЗСУ.

Для українців, які перебувають на території Чехії, а також тих, які можуть прибути, створено Інформаційний сервіс (на сайті МВС). Міністерство проводить ревізію всіх об’єктів, у яких зможуть розмістити людей. Уряд активує програму, згідної з якою буде виділено 1,5 млрд крон на проживання, харчування, гігієнічні потреби, кишенькові гроші, соціальне та матеріальне забезпечення, транспорт тощо.

Ракушан повідомив, що буде спрощено продовження дозволу на проживання та надання такого дозволу. При прибутті громадяни України отримуватимуть такий тип візи, який дозволятиме негайне працевлаштування.

Міністр інформував, що Чехія планує пускати й тих громадян, хто не має біометричного паспорту та не може в цих умовах його отримати. Наразі Прага вирішує проблему з державами, які межують з Україною і транзитом через які люди будуть їхати.

Одночасно, зауважив Ракушан, 25 лютого Чехія припиняє отримання заяв на візи від громадян Росії за винятком так званих гуманітарних віз. Ті громадяни РФ, які вже мешкають на території Чехії, знову пройдуть безпекову перевірку, щоб переконатися, що в Чехії живуть росіяни, які не становлять небезпеки, сказав глава МВС.

Чехія також запровадила одні з найсильніших національних санкцій проти РФ.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. На низку українських міст було скоєно ракетні удари, атаковано військові об’єкти Збройних сил України.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Президент України Володимир Зеленський оголосив про розрив дипломатичних зв'язків із Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-