Доступність для молоді послуг у сфері психічного здоров’я залишається обмеженою - експерт

Доступність для молоді послуг у сфері психічного здоров’я залишається обмеженою - експерт

Укрінформ
Доступність дружніх до молоді послуг у сфері психічного здоров’я залишається в Україні обмеженою.

Про це сказала голова правління молодіжного руху Teenergizer Яна Панфілова в ході діалогу з молоддю «Турбота про ментальне здоров’я», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Працюючи з підлітками та молодими людьми в Україні й у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії з 2015 року, Teenergizer спостерігає стрімке зростання попиту на підтримку психічного здоров’я серед молоді. Тоді як доступність дружніх до молоді послуг у галузі психічного здоров’я на державному рівні, на жаль, залишається обмеженою. Дистанційне навчання, робота вдома, ізоляція від однолітків та друзів, необхідність постійно адаптуватись до нових умов життя, а також страх втратити сімейний дохід істотно впливають на психічне здоров’я молодих людей. Проте підлітки рідко обговорюють ці проблеми з батьками чи вчителями. Провідний світовий досвід демонструє, що підтримка «рівний - рівному» часто є вирішальною», - розповіла Панфілова.

Вона зазначила, що в сучасному світі багато підлітків залишаються сам на сам зі своїми ментальними проблемами, і їхній внутрішній голос стає їх головним ворогом.

За словами очільниці молодіжного руху, існує думка, що ментальне здоров’я - тільки для багатих країн. Але це не відповідає дійсності, й Україна може побудувати якісні та привабливі послуги, які допомагатимуть молоді.

Читайте також: В Україні слід більше приділяти увагу ментальному здоров'ю, особливо серед молоді – Зеленська

Відкритий діалог із молоддю на тему «Турбота про ментальне здоров’я» організовують молодіжний рух Teenergizer та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за участю першої леді Олени Зеленської.

«Діалог із молоддю» - це захід, на якому підлітки та молодь зможуть поговорити про проблеми ментального здоров’я з першою леді Оленою Зеленською, представниками ЮНІСЕФ, Всесвітньої організації охорони здоров’я, державних органів влади, а також із зірками.

Учасники обговорять План заходів на 2021-2023 роки в межах реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров'я в Україні, зокрема, розширення безплатного доступу молоді до психологічної підтримки та поновлення молодіжної групи при Міністерстві охорони здоров’я.

Як повідомлялося, українці, які перехворіли на COVID-19 та відчувають проблеми із психічним здоров’ям, можуть звернутися по психологічну допомогу без направлення сімейного лікаря..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-