На формування сил тероборони передбачили понад 3 мільярди – Хомчак

На формування сил тероборони передбачили понад 3 мільярди – Хомчак

Укрінформ
Кошти на формування Сил територіальної оборони ЗСУ з держбюджету виділені в обсязі 3,1 млрд грн, однак наразі необхідно внести зміни до законодавства, аби прискорити процес впровадження Закону про нацспротив.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в рамках національного форуму “Безпечні та спроможні громади майбутнього” наголосив перший заступник секретаря РНБО Руслан Хомчак.

“Для формування сил ТрО бюджетом на 2022 рік передбачено майже 3,1 млрд грн. Упродовж грудня-січня під головуванням секретаря РНБО проведено низку нарад з керівниками центральних органів виконавчої влади та суб'єктами сектору безпеки і оборони щодо формування цілісного бачення та єдиного підходу до шляхів реалізації вимог цього закону”, - розповів Хомчак, додавши, що під час нарад виявлено низку проблем, які суттєво впливають на своєчасність та ефективність імплементації вимог закону.

Читайте також: Луганщина готова до розгортання Сил тероборони, кошти вже виділяються - Гайдай

За його словами, наразі є проблеми, які потребують негайного вирішення. Йдеться про незадовільний стан справ щодо виділення фондів, необхідних для розміщення органів управління бригад та батальйонів Сил ТрО, а також про складний процес укладення контракту для проходження служби в резерві Сил ТрО.

З огляду на безпекову ситуацію навколо України, відзначив перший заступник секретаря РНБО, потребують коригування терміни щодо формування та набуття спроможностей Сил ТрО, проведення заходів кризового планування.

Читайте також: До національного спротиву необхідно підготувати всіх громадян України — Хомчак

“Підготовку громадян до національного спротиву до цього часу не організовано”, - резюмував Хомчак.

Він також відзначив низький рівень забезпеченості підрозділів ТрО, зокрема засобами зв'язку, засобами індивідуального захисту та автотранспортом.

Хомчак поінформував, що надходять скарги від представників ОДА та місцевої влади щодо необхідності внесення змін та деталізації до нормативних актів, які були підготовлені на виконання закону про нацспротив.

Перший заступник секретаря РНБО також звернув увагу на недостатній рівень навченості керівників місцевої влади різного рівня з питань планування, підготовки та організації ТрО, а також на недостатній рівень взаємодії представників Сил ТрО з місцевою владою.

Читайте також: Вік бійців тероборони хочуть підняти до 70 років

Хомчак поінформував, що фахівці апарату РНБО упродовж трьох останніх тижнів проводять зустрічі з керівниками місцевої влади та визначають найпроблемніші моменти.

“Кошти державними адміністраціями виділені для розвитку інфраструктури ТрО, проте механізм їх використання міністерством оборони не розроблений. Кошти є, витрачати їх не можуть”, - зауважив перший заступник секретаря РНБО.

За його словами, на рівні Міністерства оборони не розпочато роботу щодо внесення змін до законодавства про збільшення граничного віку проходження військової служби для всіх охочих; про внесення змін до документів щодо розгортання частин ТрО; надання права командирам бригад ТрО укладати контракт із громадянами на проходження служби у військовому резерві ТрО. Є питання і з термінами комплектування бригад резервістами.

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту

Хомчак запевнив, що РНБО продовжить роботу з центральними органами виконавчої влади та суб’єктами сектору безпеки і оборони з метою формування цілісного бачення та єдиного підходу до шляхів реалізації вимог Закону.

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон "Про основи національного спротиву". Він визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву. Цим законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

15 лютого дев'ять областей виділили гроші на організацію місцевої територіальної оборони: Кіровоградська, Чернігівська, Полтавська, Вінницька, Чернівецька, Миколаївська, Херсонська, Хмельницька та Одеська. Процес виділення коштів триває в усіх регіонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-