Анатомія скандалу 2: Аліна Паш за Україну не виступатиме, але проблема – не зникла

Анатомія скандалу 2: Аліна Паш за Україну не виступатиме, але проблема – не зникла

Укрінформ
Справа не лише в тому, що у гурту, який посів другу місце теж проблеми з «фото на Красній площі». Весь наш шоу-біз хворий на моральну глухоту

У редакції виникли проблеми. Цей текст уже був готовий до публікації, але раптом прийшла новина, що Аліна Паш відмовляється від перемоги у Нацвідборі на «Євробачення»... Процитуємо співачку: «Я не хочу цієї віртуальної війни та хейту. Головна війна зараз – це зовнішня, яка прийшла в мою країну в 2014 році. Я не хочу далі бути у цій брудній історії. З важким серцем я знімаю свою кандидатуру як представника України в конкурсі Євробачення. На жаль. Мені справді дуже жаль».

Нам теж шкода. І це щиро. Але нам здається, що Аліна Паш дещо змістила акценти. Як для безпосередньої учасниці скандалу – це зрозуміло, як для встановлення істини і необхідних висновків – ні. Адже це проблема системна, багаторічна, лікуванню не піддається: наші поп-виконавці, наче мухи на відомий продукт життєдіяльності організму, летять на Росію, незважаючи, що це має бути соромно просто порядній людині, не кажучи вже про того, хто виступає перед великими авдиторіями. Здається, їх хлібом не годуй – дай тільки запостити своє фото на тлі Кремля, злітати звідти в окупований Крим або виступити в якомусь ворожому Танкограді на Уралі. Звісно, не всі, але таких багато. Он, навіть друге місце відбору – гурт Kalush Orchestra – теж навряд чи має моральне право представляти Україну в Туріні і по тій же причині. Бо можна скільки завгодно розповідати, що те фото на Красній площі зроблено до 2014 року, але ж опубліковано воно тобою у 2015-му(!), тобто тоді, коли Росія уже віроломно вдерлася до нас – окупувала, зґвалтувала, убила…

Чого їх туди так тягне, давно зрозуміло і банально до огиди: гроші. Втричі більший, ніж в Україні, «мовнодуступний» і так само невибагливий ринок. А от цікаво, хтось із них знає, як живе ринок поп-арту в набагато менших країнах Європи – в Угорщині, Болгарії, Румунії тощо? Мабуть, виявляється, легше цвірінькнути щось на кшталт «іскуство внє палітіки» і поїхати з «чьосом» туди, куди кличуть. І нехай не ображається Україна і «надто патріотичні» співвітчизники.

Повторюємо, це моральна хвороба. І вилікувати її без принципової перебудови на патріотичних засадах (а як ще під час війни, що не скоро ще закінчиться?) нашого «музринку» не вийде. Тому й цікаво подивитися і проаналізувати, я розвивався цей скандал, що казали публічно його учасники – ключові і статисти.

Отже, 15 лютого стало відомо, що ДПСУ не видавало довідки Аліні Паш про перетин кордону в АР Крим зі сторони України. Після цього Суспільний мовник заявив, що чекає офіційної відповіді ДПСУ. Крім того, голова правління Суспільного сказав, що звертатиметься до правоохоронних органів щодо підроблених документів, які були надані командою Аліни Паш. Якщо вину співачки в підробці документів буде доведено, то її дискваліфікують з конкурсу, а ще можуть і кримінальну справу відкрити проти особи, яка фальшиву довідку надала.

Проблема, ми уже писали про це позавчора (див. текст «Анатомія скандалу…», виникає не вперше, але висновків, як бачимо ніхто не робить. Суспільний мовник мав би ретельніше перевіряти цю публіку, ну, як це роблять на контролі в аеропорту, ДО ТОГО, а не ПІСЛЯ, внаслідок скандалу, коли морально недозрілі «співуни ротом» виграють або доходять до фіналу.

А що ж було далі?

ВІДПОВІДЬ ДПСУ

15 лютого, речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив журналістам Суспільного, що Державна прикордонна служба не видавала переможниці Нацвідбору на Євробачення-2022 довідку про законний перетин адмінмежі з окупованим Кримом.

"Державна прикордонна служба проаналізувала інформацію, що була поширена Суспільним мовником України про документ, начебто який був наданий ДПСУ фізичній особі для представлення в рамках відбору на Євробачення. Нам не відомо, що саме за документ опублікований мовником, адже підрозділами Держприкордонслужби такий не створювали і під таким номером нікому не надавали”, – сказав Демченко.

ПОЗИЦІЯ СУСПІЛЬНОГО

Микола Чорнотицький
Микола Чорнотицький

Микола Чернотицький, голова правління НСТУ:

"Суспільний мовник не є органом, який перевіряє документи на їхню справжність. Ми виходимо з добрих намірів і доброчесності. Люди нам надають довідку з прикордонної служби на її бланку. (…) Я думаю, що ті люди, які підробили цей документ, мають нести відповідальність. Оргкомітет буде приймати рішення щодо нашої присутності (на Євробаченні. – Ред.)».

Суспільне, 15.02.14

ПОЗИЦІЯ НСТУ

Світлана Остапа, голова наглядової ради НСТУ:

"Я думаю, що оргомітет має дискваліфікувати Аліну Паш за такі діяння. Тоді, відповідно до положення, мають укласти договір з тими, хто посів друге місце на відборі, якщо вони погодяться і не буде ще якихось порушень".

16 лютого стало відомо, що позачергове засідання Наглядової ради АТ «НСТУ», на якому розглянуть і питання Про ситуацію, що склалася навколо національного відбору на пісенний конкурс "Євробачення" відбудеться у п'ятницю, 18 лютого.

Укрінформ, 15.02.14

ЩО КАЗАЛА АЛІНА ПАШ ТА ЇЇ КОМАНДА

16 лютого Аліна Паш на своїй сторінці в інстаграм повідомила, що Держприкордонслужба не може надати їй довідку про її в'їзд до Криму в 2015 році, оскільки така інформація зберігається протягом п'яти років. За словами Паш, вона передала цю довідку Суспільному.

Про попередню довідку Аліна Паш написала: "Поки ми чекали офіційну відповідь на мій запит від Прикордонної служби, член моєї команди намагався знайти цю інформацію якомога швидше і обрав не той шлях, який би погодила я чи будь-хто інший з нас. Що бачила я? Довідку. На вигляд – офіційну. В ній були справжні дати в'їзду до тимчасово окупованого Криму, правильно вказаний КПВВ "Чаплинка", через який я перетинала адміністративний кордон. Підстав вважати, що довідка не є справжня, ніхто з команди не мав. Яким саме чином, як та звідки член нашої команди міг отримати документ, який був наданий Суспільному, наразі невідомо. Якщо довідка, передана членом нашої команди Суспільному мовнику, підроблена чи несправжня, свої висновки мають зробити правоохоронні органи та суд".

15 лютого після оприлюднення відповіді ДПСУ про те, що ніякої довідки співачці не надавали, менеджерка Аліни Паш пояснила: "У будь-якому випадку це правда, що вона перетинала з української сторони кордон, і там має бути ця інформація, ми на неї чекаємо».

УКРІНФОРМ: Перепрошуємо, а як бути з фото на тлі Кремля? А що робити з фактом виступу у 2015-му в Криму на якомусь весіллі? Адже це теж ЗАБОРОНЕНО умовами конкурсу.

ЯК РЕФОРМУВАТИ ВІДБІР? А ХТО ЙОГО ЗНАЄ…

Діана Дуцик, виконавча директорка ГО "Український інститут медіа та комунікації", член Комісії з журналістської етики:

"Дуже прикро, що це трапилося. Бо це створює додаткові негативні інформаційні хвилі та дозволяє нашим ворогам вкотре сказати – подивіться, вони навіть не можуть нормально провести конкурс на Євробачення, що органічно лягає в багаторічний пропагандистський наратив, що "Україна – це failed state".

"…проблема виникає не вперше, а це означає, що вона системна, а не разова. І в умовах війни, в яких живе Україна, будь-яка дрібниця може перетворитися на інформаційну бомбу", – каже пані Діана.

Ігор Кондратюк, продюсер вважає, що...

Суспільний мовник мав ще до початку Нацвідбору з’ясувати, чи можна допускати Аліну Паш до участі, враховуючи досвід з MARUV.

"Це їхня помилка, хай когось карають, штрафують, звільняють. А якщо одна державна установа іншій не дає довідки і вважає це конфіденційною інформацією – це на мій погляд якась дурня. Я цього не розумію. Думаю, що це в якомусь ручному режимі по дзвінку відбувалося", – пояснив Кондратюк у коментарі LIGA.Life.

Ігор Кондратюк
Ігор Кондратюк

"Чому останні роки в нацвідборі беруть участь артисти, які не є дуже топовими, з точки зору касових зборів? В тому числі через те, що деякі положення договорів ще до участі в нацвідборі такі, на які вони не підуть. Наприклад, історія про замовчування протоколів голосування. На мій погляд, протоколи голосування це має бути абсолютно прозора історія", – каже Кондратюк.

Наразі продюсер не впевнений, що ситуація скоро зміниться.

"Я боюся що це нічим не закінчиться, Аліна Паш поїде. Я думав, що вони (Суспільне – ред.) цю історію закрили ще після Марув. Артист, який відвідував Росію – не може виступати, який порушив перетин кордону з окупованим Кримом – не може. Але, виявляється, ні", – зазначив продюсер.

УКРІНФОРМ: А ми від себе констатуємо, що тут Ігор Кондратюк помилився.

ХТО ПОЇДЕ В ТУРИН

Чи можливо, що Україну на "Євробаченні" представлятиме Kalush Orchestra? 15 лютого Микола Чернотицький, голова правління НСТУ відповів: «Так, якщо оргкомітет прийме таке рішення. Якщо перше місце було з шахрайством і його дискваліфікують, відповідно, і переможцем стає інший».

І треба ж таке! 16 лютого стало відомо, що учасник гурту Kalush Orchestra Тимофій Музичук у 2015 році теж публікував у загальному доступі знімок з Красної площі. На ньому музикант стоїть на тлі собору Василія Блаженного в шапці-вушанці. У гурті запевнили, що фото зроблено ще до 2014 року. Також менеджер гурту повідомив, що фотографію музикант начебто зробив ще до 2014 року, коли Росія не вела війну проти України.

Тимофій Музичук ввечері, 15 лютого, на інстаграм-сторінці гурту Kalush звернувся до фанатів та зазначив, що був у Росії ще у 2013 році на "масовці" Михайла Поплавського, який давав там концерт. Також він додав, що окрім Москви він виступав ще у Краснодарі того ж року. "І після 13-го року в Росії взагалі не був", – додав музикант.

УКРІНФОМ: ОК, нехай знято до 2014-го. Тоді навіщо публікувати у 2015-му?

ЩО В МЕРЕЖІ КАЖУТЬ

Анжеліка Рудницька

«…коли мовник наступає на одні й ті ж граблі – це має дуже не гарний вигляд. І в Суспільному, як не було культурної стратегії з перших днів. Так і немає.

Тут питання не в тому, що кому подобається. Я – двома руками за Суспільне і готова допомагати, чим можу. Росія наступає в гібридній війні не лише до кордонів. Вона топчеться до мізках українців усі 30 років Незалежності. А що ми протиставляємо? Розповіді про качок і панд на Першому каналі?.. Вірю, що Суспільне підійде до питання серйозно. Але черговий камінь спотикання у суспільстві вже закладений оргкомітетом. Навіть не розумію, як так! Ваша команда на кожну пісню ціле документальне досьє збирає – відповідально, вимогливо… Чекаємо завершення історії».

Taras Shamayda

«…Важливо чітко розставити всі крапки над "і". Хто, чому і навіщо плював на факти, правила, репутацію Суспільного і України, державні гроші аби тупо протягнути Аліну Паш. Повинні бути чітко названі імена, мотиви і цілі, і всі відповідальні за порушення мають піти геть. Взагалі незбагненно, як після історії з Марув це могло статися вдруге?»

Сергій Костинський

«…З’ясовуйте, чому артистку тягнули за вуха на Відбір, попри правила, і чому інші артисти ставилися в нерівні конкурентні умови. Суспільне має зберегти свою репутацію незалежної інституції».

***

УКРІНФОРМ: У цій історії є один незаперечний плюс: українська Громада має вплив і вагу, бо саме її оперативний спротив розпочав процес пошуку справедливості. Втім, остаточного слова ще не сказано. Але воно має бути сказано обов’язково, вичерпно і публічно.

Підготувала Мар’яна Рабченюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-