Науковці розкрили секрет, як підвищити рівень антитіл після вакцинації

Науковці розкрили секрет, як підвищити рівень антитіл після вакцинації

Укрінформ
Дослідники з Університету штату Айова (США) з’ясували, що 90 хвилин заняття легкими або помірними фізичними вправами відразу після вакцинації проти грипу або COVID-19 можуть забезпечити додаткову імунну відповідь організму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті університету.

Під час експерименту ті учасники, які їздили на велосипеді або займалися швидкою ходьбою протягом півтори години після щеплення, виробляли більше антитіл протягом наступних чотирьох тижнів у порівнянні з учасниками, які продовжували займатися рутинними справами після вакцинації.

На думку науковців, результати дослідження можуть бути корисні людям з різними рівнями фізичної підготовки. Майже половина учасників експерименту мали надмірну вагу або ожиріння. Протягом 90 хвилин вправ вони зосереджувалися на тому, щоб тримати темп, який підтримував би частоту серцевих скорочень близько 120−140 ударів на хвилину, а не на дистанції.

Читайте також: У кого найменша ймовірність підхопити тривалий COVID-19

Дослідники також виявили, що вдвічі коротше тренування не сприяло підвищенню рівня антитіл.

Автори дослідження вважають, що причин того, чому тривалі вправи легкої та помірної інтенсивності можуть покращити імунну відповідь організму, може бути кілька. По-перше, заняття спортом збільшують приплив крові та лімфи, що сприяє циркуляції імунних клітин. Коли ці клітини рухаються по тілу, вони з більшою ймовірністю виявлять щось чужорідне.

По-друге, дані експерименту з мишами також засвідчили, що тип білка (наприклад, інтерферон альфа), який утворюється під час тренування, допомагає генерувати специфічні для вірусу антитіла та Т-клітини. Але для остаточної відповіді потрібно провести додаткові дослідження.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 15 лютого зафіксовано 414 014 031 випадок COVID-19, зокрема 5 844 966 летальних, одужало 336 056 866 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-