Рада пропонує відмовитися від поділу нотаріусів на державних і приватних

Рада пропонує відмовитися від поділу нотаріусів на державних і приватних

Укрінформ
Верховна Рада України пропонує вдосконалити питання регулювання нотаріальної діяльності, відмовитись від поділу на державних і приватних нотаріусів і закріпити єдиний статус нотаріату в Україні.

Відповідний законопроєкт 5644 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності” підтримали у першому читанні 355 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроєкт пропонує чимало змін, які стосуються нотаріату безпосередньо, а також корпоративних питань ведення бізнесу.

Зокрема, законопроєкт передбачає ліквідацію поділу нотаріату на державних та приватних нотаріусів, як це існує у звичайній практиці європейських країн, встановлює визначення нотаріальної діяльності та її засади, уточнює положення щодо регулювання такої діяльності, а також передбачає ведення єдиного реєстру нотаріусів. Крім цього, документ врегульовує питання діяльності органів професійного саморегулювання нотаріату.

Читайте також: Рада надала нотаріусам право доступу до Єдиного державного демографічного реєстру

Зміни, запропоновані у законопроєкті, серед іншого, спрямовані на осучаснення діяльності нотаріуса, зокрема передбачають наявність кваліфікованого електронного підпису, ведення електронної системи нотаріату.

Згідно з документом серед переліку нотаріальних дій, які вчиняються нотаріусами, мають з’явитися: засвідчення паперової або електронної копії паперового документа або виписки з нього; засвідчення паперової копії електронного документа; встановлення факту родинних відносин між фізичними особами; встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі тощо.

Документ передбачає, що нотаріуси будуть зобов'язані мати кваліфікований електронний підпис, вести звітність і подавати її в електронній системі, всі свої дії реєструвати у спеціальному реєстрі.

Автори законопроєкту переконані, що ухвалення цього документа в цілому сприятиме збільшенню доступності базових нотаріальних дій для соціально вразливих верств населення. А передбачене у документі впровадження електронної системи нотаріату дасть змогу автоматизувати низку процесів і забезпечити надійність, захист нотаріального документа від підробки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-