У двох медуніверситетах порушували мовний закон – російською викладали іноземцям

У двох медуніверситетах порушували мовний закон – російською викладали іноземцям

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь встановив факти порушення мовного закону Запорізьким державним та Одеським національним медичними університетами, про що складено відповідні акти.

Про це повідомляє пресслужба уповноваженого, передає Укрінформ.

“Зміст зафіксованих порушень полягає в тому, що у 2020 році набір іноземців та осіб без громадянства на навчання у цих двох університетах проводився на акредитовані спеціальності з викладанням навчальних дисциплін російською мовою, а відповідно до норм чинного законодавства, з 2020 року навчання студентів має здійснюватися державною, англійською або іншими офіційними мовами Європейського Союзу ”, - сказав Кремінь.

Як зазначається, Запорізький державний медуніверситет у 2020 році здійснив набір на навчання за спеціальністю 226 "Фармація" з викладанням навчальних дисциплін російською мовою 67 громадян Болгарії, а Одеський національний медуніверситет здійснив набір на навчання з викладанням навчальних дисциплін російською мовою 78 осіб - громадян Азербайджану, Білорусі, Ємену, Марокко, Молдови, Нідерландів, Росії, Сирії, Туреччини.

Читайте також: Нацрада оштрафувала канал «К1» за передачу «Орел&Решка. Вокруг света» російською

Водночас, як зазначено в листах цих вишів, у 2021 році набір іноземців та осіб без громадянства на навчання з викладанням навчальних дисциплін російською мовою припинено.

За інформацією пресслужби мовного омбудсмена, загалом заходи державного контролю за застосуванням державної мови проводились у шести вишах: Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна, Харківському національному медичному університеті, Одеському національному медичному університеті, Запорізькому державному медичному університеті, Дніпровському державному медичному університеті та Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Читайте також: В університеті Шевченка проведуть «мовний» моніторинг через скарги студентів на викладачів

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість норм набула чинності 16 липня 2019 року.

16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 цього закону, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури, а 16 січня 2022 року - стаття 25, яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-