В університеті Шевченка проведуть «мовний» моніторинг через скарги студентів на викладачів

В університеті Шевченка проведуть «мовний» моніторинг через скарги студентів на викладачів

Укрінформ
Київський національний університет імені Тараса Шевченка запроваджує моніторинг мови освітнього процесу своїх структурних підрозділів задля унеможливлення випадків порушень та забезпечення неухильного дотримання мовного законодавства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.  

"Таке рішення Університет ухвалив після перевірки декотрих скарг від студентів до Уповноваженого із захисту державної мови про порушення мовного законодавства окремими викладачами. Як зазначають у ЗВО, прикрий факт підтвердився лише в одному випадку: в Навчально-науковому інституті міжнародних відносин. Викладач дійсно проводив заняття недержавною мовою. В іншому випадку, в Навчально-науковому інституті журналістики, використовувався російськомовний відеоконтент із теорії менеджменту (для розкриття технологій менеджменту в Росії)", - йдеться у повідомленні.

Як пояснили в листі до Уповноваженого, це було зроблено з метою «розкриття сутності картини «ціннісної пропозиції» при розгляді питань стратегувань у світових медіа».

Також у КНУ аргументують, що використання матеріалів різними мовами для демонстрування особливостей комунікаційного позиціонування товарів чи послуг не є порушенням, а навпаки – це слід розглядати як необхідну складову навчання, «аби сформувати у порівняльному плані уявлення про відмінності вітчизняних комунікаційних технологій від зарубіжних.

Як зазначається, адміністрація Університету запевнила, що в разі виявлення порушень мовного закону науково-педагогічні та наукові працівники будуть притягатися до відповідальності у встановленому законом порядку.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного Суду України визнала конституційним мовний закон. З 16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-