У справі літака МАУ Іран не розглядає інших версій, окрім «людської помилки» - Джапарова

У справі літака МАУ Іран не розглядає інших версій, окрім «людської помилки» - Джапарова

Укрінформ
Влада Ірану не розглядає інших версій катастрофи літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" поблизу Тегерана, крім "людської помилки".

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, до представленого Україні проєкту Фінального звіту за результатами авіаційного розслідування обставин збиття літака МАУ Ірану були надані близько 90 сторінок коментарів та зауважень, які зводилися до необхідності продовжити розслідування і встановити всі без винятку обставини.

Іран урахував лише кілька незначних зауважень, наприклад, змінив написання Kiev на Kyiv, зауважила Джапарова.

"Якщо резюмувати зміст Фінального звіту, то Іран доходить висновку, що збиття українського літака сталося внаслідок "людської помилки", та не розглядає будь-яких інших версій. Для нас це абсолютно неприйнятно", - наголосила перша заступниця міністра.

Читайте також: Іран сприймає виплати компенсацій як завершення історії з катастрофою МАУ - Джапарова

Вона вказала, що вищезазначене стало підставою для публічної критики звіту Україною та Канадою, оскільки він не містить ні аналізу ланцюга подій, який призвів до так званої "помилки", ні вказівки на способи запобігання таким "помилкам" у майбутньому.

"Чиказька конвенція встановлює, що технічне розслідування, крім встановлення обставин катастрофи, має цілком зрозумілу превентивну мету - за жодних обставин не допустити подібного у майбутньому. З урахуванням наведеного, вважаємо критику Фінального звіту конструктивною, а сам звіт - таким, який не відповідає вимогам Чиказької конвенції", - підкреслила Джапарова.

За її інформацією, координаційна група наразі розглядає доцільність порушення питання про невідповідність Фінального звіту вимогам Чиказької конвенції в межах механізмів Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО).

Читайте також: Авіатроща літака МАУ: спір у справі можуть передати до Міжнародного суду

Нагадаємо, 8 січня минуло два роки, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів).

Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака.

Читайте також: Данілов назвав збиття українського літака МАУ під Тегераном терактом

Улітку під час третього раунду перемовин у Києві іранська сторона заявила про готовність виплатити родинам українців, загиблих унаслідок катастрофи літака МАУ, по 150 тис. доларів компенсації.

Згодом стало відомо про відмову Ірану від участі в подальших перемовинах з Міжнародною групою з координації допомоги жертвам катастрофи. З цього приводу посол Ірану в Україні Манучехр Мораді заявив, що іранська сторона не уникає діалогу і готова говорити з кожною країною окремо. За його словами, Іран не бере участі в перемовинах, оскільки вважає сумнівним склад Міжнародної групи з координації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-