Авіатроща літака МАУ: спір у справі можуть передати до Міжнародного суду

Авіатроща літака МАУ: спір у справі можуть передати до Міжнародного суду

Укрінформ
Спір у справі про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" поблизу столиці Ірану може бути переданий на розгляд Міжнародного суду.

Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила в інтерв'ю Укрінформу.

"З огляду на відмову Ірану від переговорів у багатосторонньому форматі, постраждалими державами було прийнято рішення вдатися до інших способів притягнення Ірану до міжнародно-правової відповідальності та забезпечення відшкодування завданої шкоди", - зазначила вона.

Зокрема, за словами Джапарової, стаття 84 Чиказької конвенції передбачає такий механізм вирішення спорів, за якого будь-яка розбіжність щодо тлумачення або застосування конвенції між договірними державами, що не вирішена шляхом переговорів, вирішується Радою Міжнародної організації цивільної авіації.

Водночас стаття 14 Монреальської Конвенції передбачає такий механізм вирішення спорів, за якого будь-який спір між двома або більше договірними державами щодо тлумачення або застосування цієї конвенції, не врегульований шляхом переговорів, на прохання однієї зі сторін може бути переданий в арбітраж.

Читайте також: Авіатроща під Тегераном: Наша мета – встановлення справедливості, а не приниження Ірану

Так, якщо протягом шести місяців від дати звернення сторони не дійшли згоди з питання організації арбітражу, на прохання будь-якої зі сторін спір може бути переданий до Міжнародного суду, підкреслила Джапарова.

"Згадані положення конвенцій є нашим дороговказом, який потребує розроблення конкретного плану дипломатичних та юридичних дій. Саме на узгодженні такого плану дій зосереджена робота Координаційної групи станом на сьогодні", - заявила перша заступниця очільника МЗС.

Вона додала, що ретельна виважена підготовка розгляду спірних питань в міжнародних судових інстанціях є запорукою досягнення "того правового результату, на який сьогодні націлений кожен із величезної команди українських та іноземних фахівців, залучених до цього".

"Хоч скільки б часу це зайняло, ніхто не буде забутий і ніхто не залишиться наодинці зі своїм горем", - запевнила Джапарова.

Читайте також: Іран сприймає виплати компенсацій як завершення історії з катастрофою МАУ - Джапарова

Нагадаємо, 8 січня минуло два роки, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів).

Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака.

Читайте також: Данілов назвав збиття українського літака МАУ під Тегераном терактом

Улітку під час третього раунду перемовин у Києві іранська сторона заявила про готовність виплатити родинам українців, загиблих унаслідок катастрофи літака МАУ, по 150 тис. доларів компенсації.

Згодом стало відомо про відмову Ірану від участі в подальших перемовинах з Міжнародною групою з координації допомоги жертвам катастрофи. З цього приводу посол Ірану в Україні Манучехр Мораді заявив, що іранська сторона не уникає діалогу і готова говорити з кожною країною окремо. За його словами, Іран не бере участі в перемовинах, оскільки вважає сумнівним склад Міжнародної групи з координації.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-