Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним список на обмін

Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним список на обмін

Укрінформ
Український режисер Євген Лавренчук вважає, що був затриманий в Італії на запит РФ, тому що потрапив у російський "обмінний ресурс".

Як передає Укрінформ з посиланням на Суспільне, про це режисер сказав в ефірі радіо "Культура".

Як зауважив Лавренчук, в нього є "інсайдерська інформація, що в Росії існує неофіційний список публічних людей, громадян України, які колись мали необмеженість працювати в Російській Федерації чи співпрацювати з нею, не важливо, до чи після війни. І Росія має поповнювати свій резервний список так званого "обмінного ресурсу". Якщо в Україні затримають якогось хакера, "жирну пташку", з Росії, остання матиме людський ресурс, на кого її поміняти. Обирають людей не з шоубізнесу, бо Україна скаже, що вони – зрадники, і нема було чого співпрацювати з агресором, а саме митців".

Читайте також: Режисер Лавренчук летів до Львова, щоб провести вечір памяті Віктюка

За словами Лавренчука, він перебуває під домашнім арештом "в прекрасних умовах", "українська громада тут, в Італії, тримається разом, вони дуже дружні, і українське консульство мене підтримує: виділили квартиру, усім забезпечують. Я щасливий, що нарешті можу працювати, маю доступ до книжок та інтернету".

На його думку, Росія "сама до кінця не розуміє", у чому його звинувачує.

Лавренчук наголосив, що у так званому брифі, за яким його затримали в аеропорту в Неаполі, сказано, що Таганський райсуд Москви звинуватив його у шахрайстві, фінансових махінаціях, і засудив до 10 років ув’язнення.

"Більш того, там вказана навіть сума, 4 млн рублів, на сьогодні це десь 45 тис. євро, які я нібито вкрав. Але коли італійська сторона запитала про доказову базу й документи, Росія, не маючи вищевказаних, просто сказала, що доказів немає, адже Євгена ще не звинувачуємо, ми тільки попередньо ведемо слідство й просимо нам сюди його видати, а ми протягом двох місяців, не бійтеся, точно щось знайдемо, тобто це означає, виб’ємо свідчення. Якщо вони за 8 років не знайшли жодного доказу, то екстрадиція не може бути запобіжним заходом. Щоб людину, громадянина України, третя сторона Італія видала другій стороні Росії – це має бути залізна доказова база. Італія не є в такому випадку туроператором, який забезпечує просто транспортування моєї особи до країни-агресора", - заявив Лавренчук.

Читайте також: Лавренчука затримали в Італії не за «червоною картою» Інтерполу - Денісова

За його словами, Інтерпол – серйозна міжнародна організація, яка так просто не може затримати іноземного громадянина, "мають бути в брифі вказані вагомі на це причини. І Росія їх вказала, не маючи на це жодних підстав. Потім, коли Інтерпол зрозумів, з ким має справу, то визнав, що це є політичне переслідування і зняв "червону картку". Але мене вже затримали, і тепер справа – в прокуратурі".

Як вважає режисер, імовірність, що все завершиться добре, є дуже високою, і "зараз справа – в італійській прокуратурі, ми сподіваємося, що там її розглядають компетентні люди, і вона не дійде до суду".

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня 2021 року українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора Першої української школи театру і кіно Лавренчука затримали в Італії у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За її заявою, Лавренчук, перебуваючи на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення.

20 січня режисера відпустили із СІЗО під домашній арешт.

Як повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, Інтерпол визнав, що Росія переслідує Лавренчука за політичними мотивами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-