НСЖУ допомагає з легалізацією білоруських журналістів в Україні

НСЖУ допомагає з легалізацією білоруських журналістів в Україні

Укрінформ
Національна спілка журналістів України долучалася і долучається до вирішення питань із легалізацією білоруських журналістів в Україні.

Як передає Укрінформ, про це голова НСЖУ Сергій Томіленко повідомив у Фейсбуці. 

«Сьогодні - Міжнародний день солідарності із Білоруссю. А для нас, медійників, - це насамперед день солідарності із репресованими журналістами та медіа. За даними незалежної Білоруської асоціації журналістів, партнера НСЖУ, зараз у неволі знаходиться 33 представники білоруських медіа», - заявив Томіленко.

Він зауважив, що журналісти відбувають реальні терміни ув'язнення за виконання професійних обов'язків: Катерина Андреєва, журналістка телеканалу БЕЛСАТ, 2 роки ув'язнення; Дарія Чульцова, журналістка телеканалу БЕЛСАТ, 2 роки ув'язнення; Ігор Лосік, журналіст і консультант Радіо Свобода, 15 років ув'язнення; Олександр Івулін, журналіст видання «Трибуна», 2 роки ув’язнення.

Також, за словами Томіленка, десятки журналістів перебувають у СІЗО в очікуванні на «судові процеси».

«Сотні працівників ЗМІ змушені рятуватися у Польщі, Литві, Грузії, Україні та інших країнах. БАЖ офіційно заборонена у Білорусі. Її керівництво працює в екзилі - голова БАЖу Андрій Бастунець мешкає у Литві, його заступник Борис Горецький - організовує білоруську журналістську громаду у Києві. Журналісти важливі! Сьогодні наші білоруські колеги показують і нам, українським журналістам, що свобода слова і права журналістів - це цінності, за захист яких доводиться платити високу ціну. Але якщо миритися із несправедливістю - це уже не про журналістику. Це про пропаганду», - додав він.

Читайте також: Незалежна медіарада закликає владу Білорусі звільнити ув'язнених журналістів

Томіленко заявив, що для НСЖУ велика честь допомагати білоруським журналістам у боротьбі за професію і за свої права.

Він зазначив, що наприкінці 2020 року НСЖУ спільно із Польською асоціацією журналістів підготували спеціальну документальну розповідь «Я журналіст! Чому ви мене б’єте?» (інтерв’ю із 20 білоруськими журналістами, які постраждали при висвітленні подій у Білорусі). Співавторкою книжки була Катерина Андреєва. «Її арештували саме під час підготовки рукопису. Катя встигла написати 6 інтерв’ю з колегами та дописати автобіографічну історію. Фінальні три розповіді дописували уже інша білоруська журналістка та чоловік Каті Ігор Ільяш», - зазначив Томіленко.

Він також заявив, що НСЖУ долучалася і долучається до вирішення питань із легалізацією білоруських журналістів в Україні, проводить інформаційні кампанії солідарності, долучається до заходів БАЖ у Києві, зокрема, у листопаді минулого року підтримала акцію пам’яті Павла Шеремета.

«Сьогодні - особливий день. День, коли кожен український журналіст має сказати собі: А що я зробив, аби підтримати білоруських колег? Можна підтримати коштами - посильну суму перерахувати незалежним білоруським ЗМІ (частина з них працює в Україні і має гривневі рахунки). Можна підтримати словом - коментарями у соціальних мережах, словами підтримки у месенджерах в соціальних мережах. Наші колеги - це реальні люди, з власними профілями у Фейсбуці, і їм важливо отримувати небайдужі відгуки про свою роботу та про свою професійну і громадянську позицію», - заявив Томіленко.

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) стала лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-