Незаконно утримуваному в окупованій Макіївці українцю Лобурю загрожує страта – Денісова

Незаконно утримуваному в окупованій Макіївці українцю Лобурю загрожує страта – Денісова

Укрінформ
Громадянину України Олександру Лобурю, якого безпідставно утримують у СІЗО Макіївської виправної колонії №97, загрожує смертна кара.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці.

Денісова зазначила, що 7 квітня 2020 року до оселі Лобуря в Амвросіївці на тимчасово окупованій Донеччині увірвалися п’ятеро працівників так званого «міністерства державної безпеки ДНР».

За її словами, після проведених у будинку обшуків вони звинуватили Лобуря в торгівлі зброєю та наркотиками, одягли наручники і повезли в невідомому напрямку.

«Спочатку чоловіка затримали в порядку адміністративного арешту на 30 діб, однак Олександра вже майже два роки продовжують незаконно утримувати представники окупаційної адміністрації. Тепер йому інкримінують «ст. 321 УК ДНР» - «шпіонаж», санкція якої передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі, у воєнний час - смертна кара з конфіскацією майна», - написала уповноважена.

Денісова зауважила, що факт незаконного затримання Лобуря представниками окупаційних органів не підтверджено досі.

«Олександр хворий на хронічний гострий холецистит та панкреатит. Йому рекомендоване лише дієтичне, погодинне харчування, яке в умовах СІЗО неможливо забезпечити. Через тривале перебування в умовах антисанітарії його тіло вкрилося фурункулами. Жодна медична допомога Олександру не надається. Він отримує лише ліки, які вдається час від часу передати мамою та співробітниками Міжнародного комітету Червоного Хреста. Жодного зв’язку з рідними Олександр немає», - заявила уповноважена.

Омбудсмен зазначила, що усі вищеназвані дії стосовно Лобуря є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права, в тому числі Женевських конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських конвенцій від 1977 року та Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Денісова звернулася до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Лобуря та сприяти його негайному звільненню.

Також уповноважена попросила координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля порушення питання про його звільнення.

Читайте також: Ветерана АТО Шидловського окупанти третій рік тримають «на підвалі» у Донецьку - Денісова

Як повідомляв Укрінформ, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що Російська Федерація переслідує 130 українців за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-