Штаб Сил тероборони планує зробити добровільні вишколи щотижневими

Штаб Сил тероборони планує зробити добровільні вишколи щотижневими

Укрінформ
Формування Сил територіальної оборони проходить у посиленому режимі, і наразі розглядається можливість запровадження щотижневих вишколів на добровільній основі.

Як повідомляє Укрінформ, про це під час експертної дискусії на тему: “Тероборона. Де в ній місце військових, органів влади і самоврядування та самих громадян?” заявив начальник штабу сил ТрО ЗСУ полковник Сергій Собко.

«Ми хочемо, щоб, крім періодичних річних навчальних зборів, які проводяться централізовано Міністерством оборони та ЗСУ в ряді бригад з певною визначеною кількістю резервістів, ми також плануємо, і це буде реалізовано найближчим часом, думаю, до кінця цього місяця, - ми хочемо проводити заходи підготовки на добровільній основі, щотижневі вишколи», - заявив Собко.

Попередньо передбачається, що тренування проводитимуться щосуботи в кожній локації батальйону ТрО. Він нагадав, що до загострення ситуації на кордоні планувалось реалізувати певні етапи розгортання сил ТрО до літа, однак агресивна поведінка РФ на кордонах України внесла свої корективи. Тож графік формування Сил тероборони був суттєво пришвидшений.

Читайте також: У столиці пройшов вишкіл з цивільної оборони

«Кожен з вас добре знає, які ці терміни зараз, вони значно скорочені. І кожен з командування сил ТрО, регіональних частин ТрО дуже важко працює для того, щоб максимально ефективно і швидко виконати всі завдання, що покладаються на нас. На органи місцевого самоврядування, на місцеву владу покладаються наші сподівання щодо сприяння у виборі місць для організації заходів підготовки», - наголосив Собко.

Він уточнив, що першочергово місцевій владі необхідно знайти певні ділянки місцевості, де можна було б проводити тренування з тактичної, вогневої підготовки. Оскільки Сили тероборони переважно діятимуть у міських умовах, то головна їх задача - зменшити вогневий вплив противника, зберегти себе. Тому потрібні ділянки для навчання захисників у міських умовах, наголосив начальник штабу.

Також Сбоко нагадав, що в рамках виконання закону «Про основи національного спротиву» наразі триває формування Сил ТрО в три етапи: перше - розгортання сил тероборони в усіх областях до чисельності мирного часу (10 тис. осіб), друге – комплектування всіх підрозділів резервістами, третє – комплектування добровольчих формувань Сил ТрО.

Читайте також: Канада відправила до України літак з військовою допомогою та інструкторами

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву», який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Цим законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Відповідно до закону, у кожній зоні тероборони та у кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тисяч жителів, мають бути створені бригади тероборони; у кожному районі територіальної оборони та у кожному адміністративному центрі області мають бути створені батальйони тероборони; у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2,4 млн жителів, мають бути створені додаткові військові частини (підрозділи) тероборони.

У складі Сил ТрО: 25 бригад, 150 батальйонів, 10 тисяч осіб за штатом мирного часу та 130 тис. у особливий період.

Читайте також: Як вступити до тероборони: в Україні запрацювала «гаряча лінія»

Основу добровольчих формувань територіальних громад складатимуть українці, які служили в ЗСУ чи правоохоронних органах. Тих, хто не служив, зараховуватимуть після присяги. Для зарахування необхідно пройти медичний, професійний та психологічний добір, підписати контракт добровольця територіальної оборони.

Сили територіальної оборони ЗСУ з 1 січня 2022 року очолює Командувач генерал Юрій Галушкін.

Фото: armyinform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-