У 2021 році зафіксували 108 випадків переслідування за громадську діяльність - моніторинг

У 2021 році зафіксували 108 випадків переслідування за громадську діяльність - моніторинг

Укрінформ
Усього за 2021 рік задокументовано 108 випадків переслідування за громадську діяльність на підконтрольній Україні території, що дещо більше, ніж у 2020 році (тоді було зафіксовано 101 інцидент переслідування).

Такі результати моніторингової доповіді “Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2021 році” презентував в Укрінформі Центр прав людини ZMINA. 

Згідно з моніторингом, серед задокументованих інцидентів найбільш поширеними були спроби залякування активістів (28), знищення чи пошкодження їхнього майна (24) та фізичні напади на них (20).

Чимало випадків мали ознаки дискредитаційних кампаній (12) та незаконного юридичного переслідування (7). П’ять інцидентів можна розцінювати як перешкоджання діяльності громадських організацій (здебільшого йдеться про зрив просвітницьких чи інших заходів, що проводили активісти), по чотири випадки мали ознаки незаконного затримання чи обшуку та перешкоджання мирним зібранням, три випадки – порушення приватності (зокрема, йдеться про ситуації, коли активісти заявляли про стеження за ними).

«Загалом інциденти переслідування активістів зафіксовані в 17 українських областях, але найбільше серед них відбулося в Києві - майже половина всіх зафіксованих випадків, на Одещині, Харківщині та Луганщині. Така ситуація зберігається з попередніх років», - прокоментувала дослідниця Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова.

За результатами моніторингу, впродовж 2021 року серед різновидів громадської діяльності найбільш ризикованими були такі: ЛГБТІК-активізм, антикорупційна діяльність, протидія незаконному будівництву та захист довкілля.

«Як і в попередні роки, у 2021 році постраждалі не завжди могли одразу домогтися відкриття проваджень за своїми заявами, які поліція всупереч законодавству розглядала як звернення громадян, тож доводилося відкривати провадження через суд», - зазначила Москвичова.

Водночас, за її словами, навіть у відкритих провадженнях активісти часто говорили про бездіяльність слідства або зволікання зі збором доказів. Серед задокументованих насильницьких злочинів проти громадських діячів до суду передано дві справи, в інших наразі ведеться слідство.

Читайте також: Правозахисники назвали п'ять проблем, які потрібно вирішити цьогоріч у Раді

Моніторинг здійснено у рамках Проєкту “Підвищення ролі та захисту правозахисників в Україні», який реалізується Центром прав людини ZMINA у партнерстві з Нідерландським Гельсінським комітетом за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проєкт зосереджується на правовому та оперативному захисті та підтримці правозахисників і антикорупційних активістів в Україні, підтримці позитивної ролі правозахисників у суспільстві та налагодженні зв’язків між ними, збільшенні кількості ефективних розслідувань нападів на правозахисників та активістів тощо. Проєкт триває з 2019 року до 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-