На місці модульних містечок збудують багатоквартирні будинки для переселенців

На місці модульних містечок збудують багатоквартирні будинки для переселенців

Укрінформ
На місці модульних містечок для внутрішньо перемішених осіб збудують багатоквартирні будинки, в яких теж проживатимуть переселенці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінреінтеграції.

Зокрема зазначають, що будівництво таких будинків обговорила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук з парламентським статс-секретарем Федерального міністерства економічного співробітництва й розвитку ФРН Нільсоном Анненом.

«У нас є сім модульних містечок у Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, де проживають переселенці з тимчасово окупованих територій. З представником уряду Німеччини обговорили допомогу німців у будівництві на місці модульних містечок багатоквартирних будинків для розміщення переселенців», - зазначила Верещук.

У Мінреінтеграції нагадують, що відомим є вклад Німеччини у створення належних житлових умов для внутрішньо переміщених осіб. Так, міністерство співпрацює з німецькою Кредитною установою KfW у проєкті із забезпечення й поліпшення умов проживання внутрішньо переміщених осіб, що реалізують на сході України спільно із Міжнародною організацією міграції.

Верещук зауважила, що окрім власного житла, іншою важливою умовою інтеграції внутрішньо переміщених осіб є їх працевлаштування, аби ці люди мали достатні для існування засоби у громаді, що їх приймає. Тут йдеться не лише про підтримку бізнесу, тренінги для ВПО та активізацію місцевих програм працевлаштування, а й про співпрацю між регіональними центрами зайнятості, популяризацію підприємництва, навчання правильному заснуванню і розвитку власної справи. Саме ФРН предметно доклалася до оптимізації професійної інтеграції ВПО в межах проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Віцепрем’єр подякувала німецьким партерам за розуміння масштабності викликів, з якими Україна зіткнулася внаслідок агресивних дій східного сусіда, і за готовність далі допомагати ставати сильнішими та успішнішими.

Під час зустрічі з Анненом українська сторона сфокусувала увагу німецьких партнерів на вивченні можливості надання додаткових 10 млн євро для фінансування проєкту з енергоефективної модернізації закладів меддопомоги у рамках проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури «УФСІ VIII» з бюджетом 13,1 млн євро, оскільки він продемонстрував високу ефективність. Також Мінреінтеграції зацікавлене у розширенні співпраці з будівництва енергоефективного житла з комерційно обґрунтованим механізмом фінансування та подальшою передачею ВПО на умовах довгострокового лізингу в межах діючого проєкту, фінансованого ФРН через KfW. Тут йдеться про додаткові цільові грантові кошти.

Водночас українська сторона наголосила і на нагальній потребі партнерської підтримки Мінреінтеграції та Центру соціально-гуманітарного реагування в його розбудові. Очікуваним є і залучення німецьких партнерів до технологічного покращення умов перетину лінії розмежування у Донецькій і Луганській областях та адмінмежі з АР Крим.

Читайте також: Зарезервували 20 мільярдів на цей рік: Верещук про доступну іпотеку для ВПО-бюджетників

Як повідомлялося, Верховна Рада 2 грудня 2020 року ратифікувала угоду між урядом України і урядом Німеччини щодо залучення 25,5 млн євро від німецького державного банку розвитку KfW на надання пільгових кредитів для придбання житла внутрішньо переміщеними особами. Ця угода дозволить ВПО отримати пільгові кредити на придбання житла на суму приблизно 40 тисяч євро у гривневому еквіваленті на термін 20 років під пільгові умови – 3% річних. Упродовж 2021-2022 років цей проєкт дозволить забезпечити постійним житлом щонайменше 680 сімей або 1768 внутрішньо переміщених осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-