У Києві підписали меморандум про запуск фонду підтримки громад, що постраждали від агресії РФ

У Києві підписали меморандум про запуск фонду підтримки громад, що постраждали від агресії РФ

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та представники держав-партерів: Великої Британії, Канади, Швеції, Швейцарії та США підписали меморандум про запуск фонду "Партнерство за сильну Україну" для допомоги громадам, постраждалим від агресії РФ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, підписання відбулося у Києві.

Зокрема, меморандум підписали Верещук, посол Канади в Україні Лариса Галадза, посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, посол Швейцарії в Україні Клод Вайлд, повірена у справах США в Україн Крістіна Квін.

«Сьогодні ми розпочинаємо роботу партнерського фонду за сильну Україну. Це не чергова робота та не черговий початок. Це те, що нам на сьогодні дуже важливо: підтримка, публічна підтримка та довіра, як партнерів, один до одного. Ми розуміємо наскільки важливо, і головне своєчасно, саме тут, саме зараз розпочинати такі проєкти. Це важливо для наших людей на сході та півдні країни», - сказала Верещук.

Вона додала, що на своєму старті бюджет фонду складає 35 млн фунтів-стерлінгів для перших проєктів, які «будуть спрямовані на громади, на їхню стійкість, на реальних людей, що потребують підтримку держави та міжнародної спільноти».

За словами урядовця, фонд покликаний зробити громади Донецької та Луганської області більш стійкими, бо наразі ці громади є глибоко дотаційними, зі слабким інвестиційним кліматом.

"Ми розуміємо, що інвестор туди не прийде і потрібна підтримка, аби створити необхідний фундамент, базу для того, щоб інвестиції як місцеві, так і іноземні, мали місце...Фонд має на меті реалізацію проєктів по декількох напрямках, серед них - енергоефективність, протидія гібридним загрозам, зменшення конфліктності у громадах. Як ви знаєте бувають різні конфлікти, до прикладу на рівні ВЦА і територіальної громади, де потрібно вирішити питання так, щоб цей конфлікт був знятий. Такі проєкти покликані саме це зробити у 2022 році", - пояснила Верещук.

Також Верещук додала, що у фонду є політичний комітет, куди входить вона та посли п'яти країн. Також є технічний комітет, в якому є і ревізійна комісія. Таким чином усі проєкти "піддаватимуся ретельному аудиту". Контроль за використанням коштів здійснюватиме міжнародна аудиторська організація.

Під час спілкування із журналістами після підписання Меморандуму про створення Фонду «Партнерство за сильну Україну» Верещук також зауважила, що до реалізації окремих ініціатив нового фонду залучатиметься Національний центр з розбудови миру, робота якого стартувала наприкінці минулого року на базі Мінреінтеграції. Зокрема, один з проєктів фонду, які заплановані до реалізації у 2022 році, стосується протидії гібридним загрозам та поширенню кремлівської дезінформації. Ця ініціатива у разі успіху допоможе громадам на сході та півдні держави протистояти інформаційним атакам російської пропаганди, навчить їх розрізняти шкідливий та фейковий контент. Національний центр з розбудови миру братиме безпосередню участь у роботі згаданого проєкту на ресурсній основі партнерського Фонду.

Зі слів керівника Центру розбудови миру Олександра Смирнова, наразі триває вирішення низки організаційних питань. Колектив уже напрацьовує свої перші кроки й незабаром про них розкажуть публічно.

Читайте також: Мінрегіон ініціює податкові зміни задля збільшення надходжень у бюджети громад

Як повідомлялося, Фонд "Партнерство за сильну Україну" (ФПСУ) є спільною ініціативою Уряду України та п'яти фінансуючих партнерів: Великої Британії, Канади, Швеції, Швейцарії та США. Ключовим органом центральної влади, що забезпечуватиме синергію у впровадженні державних політик та імплементації проектів ФПСУ стане Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на чолі з віцепрем'єр-міністром Іриною Верещук. Етап реалізації програми - до кінця 2024 року.

Також повідомлялося, що Міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну» профінансує чотири проєкти цього року, серед яких - термомодернізація житла у Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-