Громадськість відправила до Ради «дорожню карту» законопроєктів

Громадськість відправила до Ради «дорожню карту» законопроєктів

Фото
Укрінформ
Громадські організації розробили та відправили на ознайомлення до Верховної Ради «дорожню карту» законопроєктів, які треба ухвалити або ж відхилити для того, аби захистити громадян, які постраждали внаслідок військового конфлікту на сході України.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему "8 років російської агресії: як Україна може захистити своїх громадян, постраждалих від війни і окупації" повідомила юристка Громадського холдингу «Група впливу" Марія Красненко.

«Дорожня карта є практичним інструментом для депутатів, помічників народних депутатів у розумінні позиції громадського сектору, правозахисних організацій щодо теми і тих законопроєктів, які розробляються і реєструються у ВР», - повідомила Красненко, додавши, що така дорожня карта готується на кожну парламентську сесію.

Як пояснила юристка, дорожня карта законопроєктів складається із трьох секторів, поділених на три кольори – зелений, жовтий та червоний, що означають рівень підтримки чи непідтримки того чи іншого законопроєкту.

«Тут зазначені не просто сектори, а ми надаємо практичні роз’яснення щодо короткого змісту законопроєкту, його суті і тих позицій, які ми підтримуємо або бачимо необхідність у внесенні змін», - пояснила Красненко.

Вона відзначила, що таке ранжування може враховуватись при розробці та внесенні змін народними депутатами під час опрацювання документів.

«Ми можемо пишатись тим, що на практиці цей інструмент – дорожня карта – використовується, оскільки попередні сесії Верховної Ради показали нам те, що вона реалізується, і ми можемо пишатись тим, що ряд законопроєктів в попередні періоди були винесені в зелену зону, підтримані. І ми можемо говорити, що ця дорожня карта частково виконана», - наголосила юристка.

Учасники заходу закликали народних депутатів та їхніх помічників ознайомлюватись із «дорожньою картою» та активніше комунікувати з громадським сектором. На прийняття низки законопроєктів, які знаходяться в зеленій зоні, очікують громадяни по обидва боки від лінії розмежування, оскільки ряд законодавчих актів спрямовані на забезпечення прав ВПО, на захист прав власності та інших речових прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії, а також законопроєкти, спрямовані на визначення статусу та соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок війни.

Ці законопроєкти є не просто вимогами часу, вони матимуть довгостроковий вплив на реінтеграцію, тому надважливо, аби вони були проголосовані й набули чинності, наголосили учасники заходу.

Красненко також звернула увагу на те, що законопроєкти, розміщені у червоній та жовтій зоні (а таких - 11), потребують суттєвого доопрацювання або відхилення, а їх прийняття може мати негативний вплив на громадян, тож вони не повинні бути проголосовані.

Презентована «дорожня карта» направлена сьогодні до народних депутатів на ознайомлення та для подальшої роботи.

Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-